Ο ΠΟΥ αποδοκιμάζει τον μονόδρομο των lockdowns

Ο διευθυντής Ευρώπης Χανς Κλούγκε προτείνει χρήση μάσκας, αποστάσεις και αυστηρούς κανόνες για τις επιχειρήσεις

Την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και η ελληνική, έχουν επιβάλει εκ νέου αυστηρά -στα όρια της ασφυξίας- περιοριστικά μέτρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πως τα «λουκέτα» δεν είναι η μόνη λύση.
Συγκεκριμένα, ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, δήλωσε πως η επιβολή νέων lockdowns -τουλάχιστον στη γηραιά ήπειρο που είναι και η περιοχή ευθύνης του- μπορεί να αποφευχθεί μέσω, μεταξύ άλλων, της γενικευμένης χρήσης μάσκας, της τήρησης κοινωνικών αποστάσεων και των αυστηρών κανόνων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστίασης.

Ο Κλούγκε τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «τα lockdowns μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdowns είναι το έσχατο μέσο. Η χρήση μάσκας δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Ωστόσο, αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdowns δεν θα χρειάζονται», αδειάζοντας επί της ουσίας κάθε επιστημονική επιτροπή που υπό την κυβερνητική καθοδήγηση γνωμοδότησε υπέρ της δημιουργίας μιας ασφυκτικής καθημερινότητας τόσο για τους πολίτες όσο και για την αγορά. Παράλληλα ο Κλούγκε σημείωσε ότι τα lockdowns θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της «πολύ γρήγορης χαλάρωσης» των μέτρων. Ακόμα και σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, το στέλεχος του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση του Covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι αναποτελεσματικό.

Ο ειδικός δεν θα μπορούσε να μην αναγνωρίσει πως κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με κορονοϊό, την ώρα που περισσότεροι από 29.000 θάνατοι από τη νόσο καταγράφηκαν στην ήπειρο μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι» προειδοποίησε και πρόσθεσε πως «παρά τα ενθαρρυντικά νέα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα εμβόλια δεν θα είναι ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα