Μετά το χάος, το κογκρέσο επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν

Απέρριψαν και τις ενστάσεις οι αμερικανοί νομοθέτες

Ελάχιστες ώρες μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο κανείς δεν περίμενε πως οι εκπρόσωποι του αμερικανικού έθνους θα συνέχιζαν το κοινοβουλευτικό τους έργο.

Ωστόσο, η συνεδρίαση του Κογκρέσου μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος έδειξε πως οι ΗΠΑ είναι κράτος συγκροτημένο – και κυρίως ότι, παρά την ανωμαλία που καταγράφηκε προχθές, η δημοκρατία και οι θεσμοί λειτουργούν! Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης λοιπόν, το Κογκρέσο επικύρωσε και τυπικά τη νίκη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, ενώ η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψαν τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικάνων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν ένσταση και για τις ψήφους των εκλεκτόρων στην Αριζόνα, στη Νεβάδα και στο Μίσιγκαν, αλλά οι ενστάσεις τους απέτυχαν να φτάσουν προς συζήτηση στο Κογκρέσο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν επήλθε βέβαια αμέσως μετά τα επεισόδια με την εισβολή ταραξιών και υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, αλλά και στον πολιτικό απόηχο των πιέσεων που ασκούσε ο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να μην επικυρωθεί η νίκη του Μπάιντεν, καθώς επέμενε στο αφήγημά του περί ύπαρξης παρατυπιών στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

Πρακτικά, λοιπόν, ως «επόμενος σταθμός» λογίζεται η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου, που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το γεγονός πως τα διεθνή χρηματιστήρια αγνόησαν τις σκηνές χάους στο αμερικανικό Καπιτώλιο, αντιδρώντας αντ’ αυτού θετικά στην επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία ύστερα από τη διπλή νίκη του κόμματος στην Τζόρτζια, αλλά και στο γεγονός πως προχωρά κανονικά η διαδικασία της προεδρικής διαδοχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα