Ο μερκελισμός συνεχίζεται στη Γερμανία

Η εκλογή του Άρμιν Λάσετ στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών έχει τη σφραγίδα της καγκελαρίου

Από τον Μιχάλη Ψύλο

Το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ δεν υπήρχε στα ψηφοδέλτια του ψηφιακού συνεδρίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) το περασμένο Σάββατο. Η εκλογή, όμως, του εκλεκτού της, Άρμιν Λάσετ, στην προεδρία του κόμματος κατέστησε σαφές ότι το συντηρητικό κόμμα, που κυριαρχεί εδώ και 16 χρόνια στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Ευρώπης, θα παραμείνει μερκελικό και μετά την πολιτική «συνταξιοδότηση» της Μέρκελ, το φθινόπωρο.

«Πολλοί άνθρωποι ελκύονται πρώτα από την Ανγκελα Μέρκελ και μετά από το CDU» είπε ο Λάσετ στο συνέδριο, προσθέτοντας ότι «η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία που απολαμβάνει η Μέρκελ στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν μπορεί απλά να μεταφερθούν από τον έναν ηγέτη στον άλλον, αλλά πρέπει να κερδηθούν». Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Politico, «η απόφαση του συνεδρίου αποτελεί επίσημη αναγνώριση ότι η Μέρκελ άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, μια σφραγίδα που πιθανότατα θα καθορίσει την πορεία του τα επόμενα χρόνια».

Άλλωστε, «η Ιστορία κρίνει τους πολιτικούς ηγέτες όχι μόνο από αυτό που επιτυγχάνουν στη διάρκεια της παραμονής τους στην εξουσία, αλλά και από τη διαρκή δύναμη επιρροής τους» εκτιμά το Politico, τονίζοντας ότι «η εποχή Μέρκελ απέχει πολύ από το να τελειώσει. Μπορεί να είναι μόνο στην αρχή».

Ο 60χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ εξελέγη στον δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας το 53% των συνέδρων, έναντι 47% του βασικού αντιπάλου του και επικεφαλής της υπερσυντηρητικής πτέρυγας του κόμματος Φρίντριχ Μερτζ.

Ο νέος πρόεδρος του CDU εξασφάλισε στον δεύτερο γύρο την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των οπαδών του τρίτου υποψηφίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος κινείται πολιτικά στο ίδιο πλαίσιο με τον Λάσετ.

Στον πρώτο γύρο, μάλιστα, ο Μερτζ ήταν πρώτος με 385 ψήφους, έναντι 380 του Λάσετ και 224 του Ρέτγκεν. Παρά το γεγονός ότι ο Μερτζ είχε τη σαφή στήριξη του προέδρου της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φάνηκε ότι η πλειοψηφία των συνέδρων δεν θέλει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή που εκπροσωπεί ο 65χρονος εκατομμυριούχος δικηγόρος Μερτζ και βασικός εσωκομματικός αντίπαλος της Μέρκελ.

Στο περιθώριο

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος μπαίνει πλέον στο περιθώριο, καθώς έχασε για δεύτερη φορά στην προσπάθειά του να αναλάβει τα ηνία του CDU. Το είχε ξαναπροσπαθήσει το 2018, αλλά και τότε ηττήθηκε από τη Μέρκελ, που είχε επιβάλει στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών την Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

«Ευτυχώς, όχι ο Μερτζ – θα ήταν η χειρότερη επιλογή» γράφει η «Tagesschau». Το απέδειξε άλλωστε όταν, μετά την ήττα του, ο Μερτζ αξίωσε από τη Μέρκελ να αναλάβει αυτός το υπουργείο Οικονομικών, αποπέμποντας τον μετριοπαθή Πέτερ Αλτμάιερ, προφανώς για να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του. Κατάφερε όμως με τον τρόπο αυτόν να γίνει περίγελος στα μάτια των Χριστιανοδημοκρατών, προς μεγάλη ικανοποίηση της Μέρκελ, η οποία φυσικά δεν αποδέχτηκε το αίτημα.

«Εκείνοι που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο δείχνουν τι είναι: Θέλουν την εξουσία για τη δική τους, προσωπική εξέλιξη» έγραψε η «Die Zeit».

Γιος ανθρακωρύχου ο νέος πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ, γεννήθηκε το 1961 στο Ααχεν και είναι από το 2017 πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου με 18.000.000 κατοίκους. «Είναι γαλλόφιλος, καθολικός, γεννημένος στη Δυτική Γερμανία. Κάτι μας κάνει αμέσως να σκεφτούμε τον Αντενάουερ ή τον Κολ» λέει η Ελέν Μιάρ – Ντελακρουά, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης και ειδική στις γαλλογερμανικές σχέσεις.

«Ο Λάσετ είναι η συνέχεια της Άνγκελα Μέρκελ και θα τοποθετήσει το CDU στην Κεντροδεξιά» προσθέτει η Γαλλίδα καθηγήτρια. «Στις δημοκρατίες, οι εκλογές κερδίζονται γενικά από το ποιος θα εξασφαλίσει το Κέντρο, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το CDU προτίμησε να εκλέξει πρόεδρο τον Λάσετ» γράφει η γερμανική ιστοσελίδα T-Online.

Άλλωστε, ο νέος πρόεδρος του CDU «είναι γνωστός για την ικανότητά του να συνενώνει τα διαφορετικά ρεύματα του κόμματος σε στιγμές μεγάλης έντασης. Η ενσωμάτωση και όχι η πόλωση θα είναι η μέθοδός του» γράφει η «Tagesspiegel».

Θεωρείται φανατικός φιλοευρωπαϊστής, καθώς διετέλεσε επί χρόνια ευρωβουλευτής, και υποστηρικτής της πολιτικής υποδοχής των μεταναστών. Αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς των Χριστιανοδημοκρατών και της Γερμανίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους παραδοσιακούς εταίρους της, κυρίως τη Γαλλία. Η νίκη του Λάσετ δείχνει ότι η γερμανική ελίτ επιλέγει να μην ακολουθήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει πυροδοτήσει η πανδημία, επιλέγοντας μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Ταυτόχρονα, ο μετριοπαθής Λάσετ θα δώσει τη δυνατότητα στο CDU να διατηρεί ανοιχτά διάφορα κανάλια επικοινωνίας εν όψει πιθανών μελλοντικών κυβερνητικών συμμαχιών, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το πιθανότερο σενάριο, βέβαια, είναι να σχηματιστεί τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός, με τη συμμετοχή του CDU, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Άλλωστε, ουδείς μπορεί να αγνοήσει πλέον τους Πρασίνους, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια από έκτο κόμμα πέρασε στη δεύτερη θέση -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-, με ποσοστό κοντά στο 20%.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα