Ενότητα υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Ιστορική και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η ορκωμοσία των Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις στην Ουάσινγκτον

Σε μια τελετή -τόσο για λόγους υγειονομικούς όσο όμως και πολιτικούς- εντελώς διαφορετική από εκείνες στις οποίες παρευρέθηκαν οι προκάτοχοί του, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε χθες 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η καθιερωμένη γιορτή, που είχε μεν λάμψη, καθώς σε αυτή συμμετείχαν και σταρ όπως η Τζένιφερ Λόπεζ και η Lady Gaga, κουβαλούσε και το βάρος της σκιάς που άφηναν επάνω της τόσο η πανδημία όσο και τα πρόσφατα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Αντί των χιλιάδων πολιτών που υπό κανονικές συνθήκες θα παρευρίσκονταν στην τελετή, απέναντι από τον νέο πρόεδρο είχαν στηθεί 200.0000 αμερικανικές σημαίες, ενώ τα μέτρα προστασίας ήταν δρακόντεια, μια και την επιτήρησή τους είχαν αναλάβει 25.000 άνδρες της Εθνοφρουράς! Οπως και να ‘χει, παρουσία των μελών της οικογένειάς του αλλά και των πρώην προέδρων Κλίντον, Μπους και Ομπάμα και των συζύγων τους, ο Μπάιντεν έδωσε με τη σειρά του τον όρκο που πρώτος είχε δώσει ο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

«Ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά τα καθήκοντα του προέδρου της Αμερικής, να διατηρήσω, να προστατεύσω, να υπεραμυνθώ του Συντάγματος των ΗΠΑ» ανέφερε ο νέος πρόεδρος σε μια ορκωμοσία που σηματοδοτεί κυρίως μια εντελώς νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

«Όλοι ενωμένοι να προσπαθήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη Αμερική, χωρίς ρατσισμό και φόβο» υπογράμμισε επίσης ο Μπάιντεν, που λίγο νωρίτερα είχε παρακολουθήσει τη λειτουργία στον ναό του Αγίου Ματθαίου. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως η ιδιαίτερη Βίβλος που κρατούσε η Τζιλ Μπάιντεν για τον σύζυγό της είναι ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό κειμήλιο για την οικογένεια του Αμερικανού πολιτικού. Πρόκειται για ένα αντίγραφο του ιερού βιβλίου του χριστιανισμού, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Μπάιντεν από το 1893. «Καλώ όλους να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον. Η πολιτική δεν πρέπει να είναι μάχες, δεν γίνεται να μάχεται ο ένας τον άλλον.

Δεν θα αποτύχουμε ποτέ όταν λειτουργούμε ενωτικά. Θα πολεμήσω για όλους. Είτε με ψήφισαν είτε όχι. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Ολα μπορούν να καλυτερεύσουν. Με ενότητα και αλήθεια, όλα θα πάνε καλύτερα» πρόσθεσε ο 46ος πρόεδρος της υπερδύναμης που ομολογουμένως αναζητά άμεσα τον νέο της βηματισμό στο διεθνές στερέωμα. Η βασική διαδικασία της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ολοκληρώθηκε με την ομιλία του αιδεσιμότατου Σιλβέστερ Μπίμαν που μετέφερε μεταξύ άλλων το βαθιά θρησκευτικό μήνυμα «θα κάνουμε φίλους τους εχθρούς μας». Στη συνέχεια η πρώτη ενέργεια του Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ ήταν να ζητήσει από τους Αμερικανούς πολίτες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα 400.000 θύματα από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, ενώ επιθεώρησε πρώτη φορά ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων τα αμερικανικά στρατεύματα, με τα Σώματα να παρελαύνουν μπροστά από το Καπιτώλιο. Η χθεσινή τελετή ήταν όμως ιστορική και για ακόμη έναν λόγο. Αντιπρόεδρος ορκίστηκε η Κάμαλα Χάρις, που έγινε και επίσημα πια η πρώτη γυναίκα και πρώτη Αφροαμερικανίδα στην Ιστορία των ΗΠΑ που αναλαμβάνει ανάλογο αξίωμα.

Χθες βράδυ τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις επρόκειτο να απευθυνθούν στο έθνος μέσα από μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς.

Μέσω ενός σόου, που είχε τίτλο «Γιορτάζουμε την Αμερική», στο οποίο προγραμματιζόταν να εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι. Οταν σβήσουν τα φώτα της γιορτής όμως, ο νέος πρόεδρος καλείται να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες. Ήδη με μια δέσμη 17 διαταγμάτων λέει «καλημέρα» στην προεδρία, επιχειρώντας να αλλάξει πολλά από την πολιτική ρότα που χάραξε ο Τραμπ.

«Θα επιστρέψω» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αποχωρούσε

Υπό τους ήχους του «My Way», του τραγουδιού του θρυλικού Φρανκ Σινάτρα, το Air Force One τροχοδρομούσε χθες στο αεροδιάδρομο της Βάσης Αντριους, πριν απογειωθεί τελικά για να ταξιδέψει με κατεύθυνση το Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Προς το θέρετρο δηλαδή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο φρόντισε να στείλει μήνυμα για την «επόμενη μέρα».

«Θα επιστρέψω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους οπαδούς του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να τον αποχαιρετήσουν στην τελετή που διοργανώθηκε στη στρατιωτική αεροπορική βάση. Κατά τις τελευταίες στιγμές της προεδρίας του εξέφρασε ξανά την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε στον Λευκό Οίκο, ενώ ευχήθηκε καλή τύχη στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζει εντούτοις να επιστρέψει ο Τραμπ στην αμερικανική πολιτική σκηνή παραμένει άγνωστος, αν και οι αναλυτές σπεύδουν να κάνουν διάφορες εκτιμήσεις για τις πολιτικές… καραμπόλες που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο πολιτικό κόμμα, όπως δήλωναν τις τελευταίες ώρες «καλά ενημερωμένες πηγές» στη «Wall Street Journal». Πάντα κατά την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, ο Τραμπ λέγεται πως «θα προτιμούσε να βαφτίσει το νέο σχήμα Patriot Party (Πατριωτικό Κόμμα)».

Τα δεδομένα πάντως είναι συγκεκριμένα. Είναι γεγονός πως αφενός ο απερχόμενος πρόεδρος βρίσκεται «στα μαχαίρια» με μέρος της ηγετικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ιδίως με τον επικεφαλής της Μιτς Μακόνελ, και αφετέρου, παρά τα τελευταία γεγονότα, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως ο Τραμπ συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα στη εκλογική βάση του κόμματος. Τι θα επισυμβεί; Θα το αποφασίσει σύντομα (;) ο ίδιος ο Τραμπ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα