Στη γραμμή Τραμπ ο Μπάιντεν για την προέλευση του Covid-19

Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ άρχισαν την έρευνά τους στην Ουχάν της Κίνας

Άρχισε και επίσημα χθες στην Κίνα η έρευνα των εμπειρογνώμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την προέλευση του κορονοϊού. Μια αποστολή για την πραγματοποίηση της οποίας εδώ και πολλούς μήνες επέμενε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ΠΟΥ για το γεγονός ότι «έκανε πλάτες» στο Πεκίνο τον καιρό του ξεσπάσματος της πανδημίας στην Ουχάν. Εκεί, λοιπόν, στην πόλη όπου άρχισε (;), όπως όλα δείχνουν, ο παγκόσμιος υγειονομικός εφιάλτης, οι ειδικοί του ΠΟΥ βγήκαν χθες από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν, καθώς ήταν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, για να αρχίσουν τις έρευνες.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μάλιστα έλεγαν χθες πως είδαν τους εμπειρογνώμονες να ανεβαίνουν σε λεωφορείο, που τους περίμενε έξω από το ξενοδοχείο, με το όχημα ακολούθως να αναχωρεί για άγνωστο προορισμό εντός της Ουχάν.

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί, βέβαια, ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2.100.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι -και- χθες το Πεκίνο κατηγορούσε την Ουάσινγκτον πως προσπαθεί να «πολιτικοποιήσει» την έρευνα που άρχισε.

Όπως είναι γνωστό πάντως, αρχικά Κινέζοι ειδικοί είχαν δηλώσει πριν από περίπου έναν χρόνο ότι η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά, άγρια ζώα.

Όμως, κινεζικά μέσα ενημέρωσης στο διάστημα που ακολούθησε, μέσα τα οποία ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, απορρίπτουν σταδιακά τη θεωρία αυτή και προωθούν μία άλλη, μη αποδεδειγμένη, ωστόσο, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός εισήχθη στην Κίνα μέσω κατεψυγμένου κρέατος. «Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το μέρος όπου γεννήθηκε αυτός ο ιός, είτε πρόκειται για κάπου μέσα στην Κίνα είτε εκτός αυτής» είχε δηλώσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, Μάικλ Ράιαν.

Εξάλλου, προχθές και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ζήτησε από την πλευρά της να διεξαχθεί μια «ξεκάθαρη και στιβαρή» έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του Covid-19.

«Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «στηρίζουν τη διεθνή έρευνα» και υπογραμμίζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» της Ουάσινγκτον για την «παραπληροφόρηση», που προέρχεται «από κάποιες πηγές στην Κίνα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα