Γερμανοί, Γάλλοι και Ισπανοί υπουργοί υποστηρίζουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik

Η μόνη ελπίδα για να σωθεί το καλοκαίρι (έπειτα από το φιάσκο)

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφουν το βλέμμα τους προς Ανατολάς μετά το μπάχαλο που προκάλεσε η Ευρώπη στα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών με τις ανεπαρκείς συμβάσεις που υπέγραψε. Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που έδωσε το σύνθημα δηλώνοντας ανοιχτή στη χρήση του ρωσικού εμβολίου, χθες και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να συνδράμει στην παραγωγή του Sputnik-V προτού αυτό λάβει την άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF Κιρίλ Ντμίτριεφ, «τα έγγραφα για την έγκριση του εμβολίου έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» και η πολυπόθητη πλέον άδεια ενδέχεται να δοθεί ακόμα και εντός του Φεβρουαρίου, ίσως έως τις αρχές Μαρτίου.

Σειρά πήρε χθες και η Μαδρίτη, που δήλωσε «ανοιχτή και ενθουσιασμένη» στην ιδέα να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του Covid-19, εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). «Η κυβέρνηση αυτή θα λάβει με ανοιχτό και ενθουσιώδη τρόπο οποιοδήποτε εμβόλιο έχει την έγκριση του ΕΜΑ» εξήγησε η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Ντάριας, απαντώντας σε ερώτηση Ισπανού βουλευτή κατά πόσο η Ισπανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Sputnik -V. «Αυτός είναι ο μόνος όρος» πρόσθεσε η Ντάριας και επανέλαβε τον στόχο της Μαδρίτης να έχει εμβολιάσει το 70% των 47.000.000 Ισπανών ως το τέλος του καλοκαιριού, παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Σε συνέχεια της τοποθέτησης της Ντάριας και το Παρίσι δήλωσε χθες διατεθειμένο να χορηγηθεί στους Γάλλους το εμβόλιο αυτό «εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές». «Αν το Sputnik εγκριθεί, ομολογοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη Γαλλία από την Ανώτατη Αρχή Υγείας, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να διανεμηθεί, εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές και στις απαιτήσεις που επιβάλλονται στην Ευρώπη» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1. «Τα εμβόλια δεν έχουν εθνικότητα. Το σημαντικό είναι να έχουμε ένα φάρμακο που να λειτουργεί» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό εμβόλιο θα πωλείται στις χώρες του εξωτερικού στην τιμή των 10 δολαρίων (περίπου 8,3 ευρώ), όπως έκανε γνωστό ο Ντμίτριεφ. Από τις χώρες της Ένωσης, η Ουγγαρία έχει αρχίσει ήδη να χορηγεί το Sputnik- V χωρίς να περιμένει (και δικαίως!) την έγκριση του ΕΜΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα