Μπάιντεν: «Ο Πούτιν είναι φονιάς, θα έχει συνέπειες»

Στο ναδίρ βρέθηκαν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Απέσυρε τον πρέσβη της η Μόσχα

Λάδι στη φωτιά όσον αφορά τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία έριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου ήταν βγαλμένη από τα σεντούκια του Ψυχρού Πολέμου. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «είναι ένας φονιάς», ο Τζο Μπάιντεν αποκρίθηκε: «Ναι, το πιστεύω».

Ο Μπάιντεν, μάλιστα, προειδοποίησε ότι «θα υποστεί τις συνέπειες». Η αντίδραση της  Μόσχας δεν άργησε, καθώς απέσυρε τον πρέσβη της από τις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος επέστρεψε στη Ρωσία δίχως περαιτέρω σχόλια.

Αν και δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς αναφερόταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, φάνηκε ότι ο ίδιος είναι εξοργισμένος με τον Ρώσο ομόλογό του, καθώς τόνισε πως θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προσπάθειάς του να στραφούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. «Θα πληρώσει ένα τίμημα» δήλωσε ο Μπάιντεν. Στη ερώτηση ποιο μπορεί να είναι αυτό το τίμημα, απάντησε: «Θα δείτε σύντομα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε τα σχόλια αυτά αφού έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, στηρίζει τις κατηγορίες ότι ο Πούτιν βρισκόταν πίσω από την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, τις οποίες καταγγελίες η Ρωσία χαρακτήρισε αβάσιμες.

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν επισήμανε ότι «υπάρχουν πράγματα στα οποία είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να εργαστούμε μαζί», όπως η ανανέωση της συμφωνίας START για τα πυρηνικά, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες ξέρουν ο ένας τον άλλο.

«Τον ξέρω σχετικά καλά» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό στις συνδιαλλαγές με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με την εμπειρία μου (…) είναι απλώς να ξέρεις τον άλλο».

Το κλίμα, πάντως, δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προετοιμάζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως αποκάλυψε το CNN. Πιθανόν οι κυρώσεις να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ, εκτός της Μόσχας, θα στοχεύουν το Πεκίνο και την Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι, βάσει της αποχαρακτηρισμένης σχετικής έκθεσης της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, τόσο η Κίνα όσο και το Ιράν ήταν μεταξύ της ομάδας εθνών που «έλαβαν κάποια μέτρα για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις εκλογές». Άλλες χώρες που προσχώρησαν στην υποτιθέμενη παραβατική ομάδα, με στόχο τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ήταν η Βενεζουέλα και η Κούβα, μαζί με την οργάνωση της Χεζμπολάχ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα