Επιτάχυνση των εμβολιασμών ανακοίνωσε η Κομισιόν

Ανοσία έως τον Σεπτέμβριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να έχει λάβει πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά του Covid-19 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε χθες στους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει, λοιπόν, ότι η Ε.Ε. πιστεύει ότι θα έχει αρκετά εμβόλια για να ανοσοποιήσει το σύνολο του πληθυσμού της έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο της Ε.Ε. για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα λοιπόν, η Ε.Ε. αναμένει να λάβει 413.000.000 δόσεις το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και ακόμα 529.000.000 την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος, ενώ ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έλαβε 106.000.000 εμβόλια.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις, βέβαια, λαμβάνουν υπόψη μόνο τα εμβόλια από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna, ενώ εξαιρούν δόσεις από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, οι οποίες ναι μεν έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Ε.Ε. για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αλλά δυσκολεύονται να τα αναπτύξουν και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσουν την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών Αρχών.

Την ώρα, πάντως, που γινόταν γνωστή η εξέλιξη της πορείας προμήθειας με εμβόλια για λογαριασμό της Ε.Ε., η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε χθες πως έως το τέλος της εβδομάδας ο μισός ενήλικος πληθυσμός της Ε.Ε. θα έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Σε μια φάση, μάλιστα, κατά την οποία οι χώρες της Ευρώπης αναζητούν τον -κατά το δυνατόν-ασφαλή τους βηματισμό εν όψει καλοκαιριού. «Σημειώσαμε σταθερή πρόοδο στον εμβολιασμό στην Ε.Ε. Παραδόθηκαν 300.000.000 δόσεις, 245.000.000 εμβολιασμοί. Το 46% του ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε. έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Αυτή την εβδομάδα θα φτάσουμε σε ένα νέο ορόσημο: οι μισοί ενήλικες της Ε.Ε. θα έχουν λάβει την πρώτη δόση τους» σημείωσε χαρακτηριστικά η Φον ντερ Λάιεν.

Συνολικά, πάντως, η επιτάχυνση του εμβολιασμού στην Ε.Ε., όπως και η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, που θα επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, υπογραμμίστηκε και στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της Ευρώπης που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής. Αναφορά έγινε, βέβαια, και στο πιστοποιητικό Covid, για το οποίο οι ηγέτες συμφώνησαν πως «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι».

Τέλος, επισημάνθηκε πως η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100.000.000 δόσεις ως το τέλος του χρόνου στις φτωχότερες χώρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα