Τα γονίδια των… ναζί! Οι Γερμανοί ήθελαν να δώσουν χαλασμένες μάσκες σε αναπήρους

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, μετά τη βαριά σκιά που αφήνει στην κυβέρνηση της χώρας το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκεται ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θέτει θέμα απομάκρυνσης του Σπαν από τη θέση του, μετά την αποκάλυψη ότι ο υπουργός ήθελε να διαμοιράσει ελαττωματικές μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό, που είχε προμηθευτεί η κυβέρνηση από την Κίνα, σε αστέγους και άτομα με αναπηρία!

Όπως έγινε γνωστό, το Βερολίνο ξόδεψε χρηματικό ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ την άνοιξη του 2020, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, για την αγορά προστατευτικών μασκών από την κινεζική εταιρία Yi Cheng. Τι κι αν όμως ο ΕΜΑ είχε προειδοποιήσει ότι οι μάσκες της εν λόγω εταιρίας δεν είχαν επαρκή ποιότητα φιλτραρίσματος του αέρα και απαγόρευσε την κυκλοφορία τους; Ο Γενς Σπαν κανόνισε, φρόντισε, να εξασφαλίσουν την έγκριση του αρμόδιου φορέα τεχνικής ασφάλειας TUV Nord στη Γερμανία, όπως αποκάλυψε το «Spiegel». Η διαδικασία λοιπόν με τη συναίνεση του BfArM (του γερμανικού ομοσπονδιακού ινστιτούτου για φάρμακα και ιατρικές συσκευές) προχώρησε τελικώς με τον χαρακτήρα του… επείγοντος, και βέβαια δίχως τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων (θερμοκρασίας, προσομοίωσης χρήσης κ.λπ.), όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του περιοδικού το οποίο επικαλείται εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα.

Πάντα κατά το «Spiegel» όμως, κι ενώ ως τα τέλη του Απριλίου 2021 το απόθεμα των μασκών έφτανε τα 301.000.000, ο Γενς Σπαν στο ερώτημα «τι θα κάνουμε με το στοκ;» φέρεται ότι πρότεινε τη διανομή τους σε άτομα με αναπηρίες, αστέγους και δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας.

Το σκάνδαλο βέβαια απέκτησε και… ρατσιστικές διαστάσεις, καθώς οι ακατάλληλες μάσκες άκριτα θα διατίθεντο σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ευτυχώς όμως αποφασίστηκε οι μάσκες να μεταφερθούν σε κρατικές αποθήκες ώσπου να λήξει η ισχύς τους και όταν συμβεί αυτό το απόθεμα να αποτεφρωθεί.

Η αποκάλυψη της ιστορίας έπεσε σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, με τον εκ των επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς να ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την απομάκρυνση του Σπαν. Από την πλευρά της η επικεφαλής του αριστερού Die Linke χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας «απάνθρωπη», ενώ ο αρμόδιος για θέματα Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Βίλαντ Σίνενμπουργκ τόνισε ότι ο υπουργός Υγείας «είτε θα πρέπει να διαψεύσει με αποδείξεις είτε να υποστεί τις συνέπειες».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα