Σκανδαλώδεις ανατιμήσεις από τη Pfizer και τη Moderna

Οπως αποκαλύπτουν οι «F.T.», υπέγραψαν νέα συμβόλαια με την Ε.Ε. που προβλέπουν τεράστιες αυξήσεις στα εμβόλια

Ευκαιρία για κερδοσκοπία αποδεικνύεται η εξάπλωση του Covid-19 για κάποιους φαρμακευτικούς κολοσσούς. Οπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times», οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί Pfizer και Moderna σπεύδουν να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές των εμβολίων στις νέες συμβάσεις που υπέγραψαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση! Εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, η νέα τιμή για το εμβόλιο της Pfizer ανέρχεται στα 19,50 ευρώ αντί 15,50 ευρώ που ήταν προηγουμένως, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα που έχει γνώση των νέων συμβάσεων.

Όσο για το εμβόλιο της Moderna, η τιμή αυξήθηκε στα 21,50 ευρώ από τα 19 ευρώ της πρώτης συμφωνίας με την Ε.Ε. Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου της περισσότερο από 25% και η Moderna πάνω 10% σε σύγκριση με τις τελευταίες συμβάσεις προμήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις νέες συμβάσεις, μάλιστα, οι δύο εταιρίες θα διαθέσουν συνολικά άλλες 2,1 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το 2023. «Οι φαρμακευτικές εταιρίες εξακολουθούν να είναι οι μόνες που χαμογελούν λόγω της εξάπλωσης του Covid» γράφει εύστοχα η ιταλική εφημερίδα «il Tempo».

Οι δύο εταιρίες προχώρησαν σε επαναδιαπραγμάτευση των αρχικών συμφωνιών με την Ε.Ε., εκμεταλλεύομενες τα δεδομένα από τη φάση 3 της δοκιμής που έδειξαν ότι τα εμβόλια των δύο αμερικανικών εταιριών mRNA είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αποτελεσματικότητας σε σχέση με τα φθηνότερα εμβόλια από την ΑstraZeneca και την Johnson & Johnson. «Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη αυξήσει τρομακτικά τα έσοδά τους σε σύγκριση με το 2020 και τώρα επίσης, χάρη στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν νέα κέρδη, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αυτές που θα υπογραφούν σύντομα» έγραφε η ιταλική εφημερίδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι εταιρίες επωφελήθηκαν από την ισχύ τους στην αγορά και χρησιμοποίησαν τη «συνήθη φαρμακευτική ρητορική. Τα εμβόλια λειτουργούν έτσι ώστε η αξία τους να αυξάνεται». Το χάσμα μεταξύ των κατασκευαστών εμβολίων mRNA και των αντιπάλων τους θα διευρυνθεί περαιτέρω. Συμβουλευτικές εταιρίες που ρωτήθηκαν από τους «Financial Times» προβλέπουν ότι οι πωλήσεις εμβολίων της Pfizer θα φτάσουν τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια και της Moderna τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς κυριαρχούν στις αγορές υψηλού εισοδήματος, όπως η Ευρώπη.

«Ο Covid είναι σίγουρα μια μεγάλη υπόθεση για τη Big Pharma» τόνιζε η «il Tempo». «Η Pfizer αναμένει τώρα πωλήσεις 33,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος μόνο από το εμβόλιο κατά του Covid» έγραφε και η γερμανική «Tagesschau». Η Pfizer προβλέπει τώρα αύξηση των ετήσιων πωλήσεων από 78 έως 80 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού προηγουμένως είχε στοχεύσει σε 70,5 με 72,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα