Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

13η σύνταξη τον Οκτώβριο για 113.017 συνταξιούχους

Με καθυστέρηση… 17 μηνών, λόγω αδυναμίας του ΕΦΚΑ να προσδιορίσει τους δικαιούχους, αναμένεται να λάβουν 113.017 συνταξιούχοι τη «13η σύνταξη» που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση την περίοδο του Πάσχα του 2019 (και η οποία καταργήθηκε μετά τις περυσινές εκλογές), σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ στους εκπροσώπους του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Το θέμα αφορά όσους και όσες είχαν υποβάλει τις αιτήσεις συνταξιοδότησής τους έως την 1η Μαΐου 2015 και είχαν τις προϋποθέσεις για να βγουν σε σύνταξη αλλά ακόμη, έως τότε, δεν είχαν πάρει τις προσωρινές ή τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησής τους. Για τον λόγο αυτόν, αν και δικαιούνταν τη «13η σύνταξη Τσίπρα», παρ’ όλα αυτά δεν την έλαβαν και λόγω των διαρκών μηχανογραφικών αδυναμιών του ΕΦΚΑ το θέμα παραλίγο να μπει στο… αρχείο.

Το ζήτημα διατηρήθηκε στη δημοσιότητα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι εκπρόσωποι του οποίου πραγματοποίησαν συνάντηση την περασμένη Τετάρτη 29 Ιουλίου με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο.
Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο επιστολές που είχε στείλει το δίκτυο προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ (στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και τις 19 Μαΐου 2020, αντίστοιχα) και οι οποίες αναφέρονταν στη χορήγηση της 13ης σύνταξης, στο σύνολο των δικαιούχων. Ο κ. Χάλαρης δήλωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά τόνισε ότι, λόγω… έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν οι τελικοί δικαιούχοι! Ομως, όπως υποστήριξε, πλέον έχει γίνει η σχετική επεξεργασία και το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ούτως ώστε τότε να δοθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης της διοίκησης του ΕΦΚΑ με τους εκπροσώπους του ΕΝΔΙΣΥ συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1 Οι εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές: Το ΕΝΔΙΣΥ επισήμανε ότι η έναρξη της διαδικασίας καταβολής της ψηφιακής σύνταξης δεν πρέπει να αφήσει εκκρεμότητες που αφορούν παλαιότερες αιτήσεις.

2 Η προσαύξηση λόγω παράλληλης σύνταξης: Πρόκειται για διάταξη που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου. Ο κ. Χάλαρης γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε το σχετικό λογισμικό και θα γίνουν οι σχετικές προσαυξήσεις από το φθινόπωρο και μετά. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζήτησε, ειδικά για την παράλληλη σύνταξη, να γίνει ρητή επέκταση και για παλιούς συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (αφορά συνταξιούχους του Δημοσίου που συγχρόνως είχαν και άλλα ταμεία).

3 Εφορία: Το ΕΝΔΙΣΥ ζήτησε να παρέμβει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ώστε οι βεβαιώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2011-2013 να αναρτηθούν από τα ταμεία με κατανομή ανά έτος ώστε ο συνταξιούχος να έχει εύκολη πρόσβαση. Σημειώνεται ότι ο κ. Χάλαρης τόνισε ότι τα περισσότερα ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τους συνταξιούχους!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ