Μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις και μισθωτούς που πλήττονται

Στη ρύθμιση για μίσθωμα μικρότερο κατά 40% μπήκαν οι εταιρίες που λειτουργούν και οι εργαζόμενοί τους με αναστολή σύμβασης

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η διάταξη για τη μείωση των ενοικίων και από τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση κορονοϊού και εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς και για τους εργαζομένους τους. Η τροπολογία προβλέπει ότι για τον μήνα Απρίλιο καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%:

Οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει με διοικητική εντολή. Η μείωση αφορά την επαγγελματική στέγη τους.

Οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί. Η μείωση αφορά την κύρια κατοικία τους.

Επιπλέον όμως η τροπολογία, όπως κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, επεκτείνει τη μερική απαλλαγή 40% επί του μισθώματος και στις περιπτώσεις μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί αντί μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως π.χ. ακίνητο ή αυτοκίνητο κ.λπ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού ή στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών και υποχρεώνονται να εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου μειωμένα κατά 40% παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες κανονικά μέχρι 10/4/2020 και μέχρι 30/4/2020. Εάν όμως οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώσουν στις κανονικές προθεσμίες τις παραπάνω οφειλές τους, θα δικαιούνται έκπτωση 25%.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% σε όλους τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας (και όχι μόνο σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν έπειτα από κρατική εντολή) αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Είναι ηθικά ανεπίτρεπτο η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να υφαρπάζεται από τις τσέπες των ιδιοκτητών. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει -και καλώς κάνει- μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους πληττόμενους κλάδους, με μία και μοναδική εξαίρεση: τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι όχι μόνο δεν ελαφρύνονται, ιδιαίτερα οι συνεπείς από αυτούς, αλλά επιβαρύνονται με υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους. Λες και οι ιδιοκτήτες ζουν σε έναν άλλο κόσμο που δεν υφίσταται συνέπειες από τον κορονοϊό» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της και προτείνει «μείωση και του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που θα κατορθώσουν να είναι φέτος συνεπείς στην πληρωμή του».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει μειώσεις ενοικίου και για φοιτητικές κατοικίες (πέραν της πρώτης κατοικίας). Με τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται προβλέπεται έκπτωση 40% στο μίσθωμα των εργαζομένων που βρέθηκαν στον «αέρα», αλλά μόνο για την κύρια κατοικία. Δυστυχώς, χιλιάδες νοικοκυριά επιβαρύνονται και με το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κι αυτό το βάρος συνεχίζουν να το σηκώνουν παρά τις ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα