Πώς θα λάβουν την έκπτωση του 25% στις εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η εναλλακτική δυνατότητα για πληρωμή σε 4 δόσεις από τον Σεπτέμβριο

Έναν αναλυτικό «οδηγό» για τους 1.213.257 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για το «πώς» μπορούν να τύχουν έκπτωσης 25% στις ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου ή να τις καταβάλλουν σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο, τον οποίο διαμόρφωσε η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων (ΕΕΔ), παρουσιάζει η «δημοκρατία».

Σύμφωνα με την ΕΕΔ και τον πρόεδρό της, νομικό Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, οι μη μισθωτοί οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων είναι οι εξής: α) οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, β) όσοι έχουν επιλέξει την ειδική ασφαλιστική κατηγορία (136 ευρώ), δηλαδή οι ασφαλισμένοι της πρώτης πενταετίας και οι ασκούμενοι δικηγόροι και γ) οι μητέρες που δικαιούνται για έναν χρόνο μετά τον τοκετό οι εισφορές τους να καταβάλλονται μειωμένες κατά 50%.

Αντιθέτως, δεν έχουν δικαίωμα έκπτωσης όσοι έχουν υπαχθεί ή έχουν αιτηθεί να έχουν προαιρετική ασφάλιση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη ρύθμιση, για τις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 παρέχεται στους εν λόγω μη μισθωτούς η προαιρετική δυνατότητα πληρωμής με έκπτωση 25% για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), δηλαδή για ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Σε περίπτωση υπαγωγής στη μείωση, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει η έκπτωση είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 αλλά και Μαρτίου 2020. Ειδικά για τις εισφορές Ιανουαρίου, αυτές μπορούν να πληρωθούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής αυτών του Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020. Δεδομένου, όμως, ότι η 10η Απριλίου είναι τραπεζική αργία (Μεγάλη Παρασκευή Καθολικών), θα πρέπει η πληρωμή να γίνει μέχρι αύριο, 9 Απριλίου.

Εναλλακτικά, έναντι των εκπτώσεων, οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν τις εξής επιλογές: α) να πληρώσουν το σύνολο των ειδοποιητηρίων χωρίς έκπτωση, ώστε να μην υποστούν -απειροελάχιστη- μείωση οι συντάξιμες αποδοχές τους (με την ΕΕΔ να τάσσεται υπέρ της έκπτωσης) ή β) να επιλέξουν την υπαγωγή τους στην παράταση καταβολής ασφαλιστικών, με πληρωμή των εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (υπό τον όρο ότι εμπίπτουν στους πληττόμενους κλάδους, βάσει των σχετικών ΚΑΔ).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα