Τετράμηνη παράταση στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Νέο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες με διαδικασίες «εξπρές» αντιρρήσεων. Λύση και για τις αγροτικές εκτάσεις

Ειλημμένη απόφαση πρέπει να θεωρείται η παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Η παράταση θα είναι πιθανότατα τετράμηνη, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο, και θα αφορά όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων, για τα οποία η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2020.

Αυτή τη στιγμή όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Από την 1η Ιουλίου διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή, θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του 2020, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης. Εξαίρεση αποτελούν τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, για τα οποία η 30ή Ιουνίου αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε όλες οι προθεσμίες να μετατεθούν κατά τρεις με τέσσερις μήνες, καθώς η υγειονομική κρίση του κορονοϊού έχει «παγώσει» τα πάντα. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει έτοιμο το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή (απομένει η έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

Επιτάχυνση

Με το σχέδιο νόμου επιλύονται σημαντικά προβλήματα των δασικών χαρτών και επιταχύνονται οι διαδικασίες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες, πριν από το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της Διοίκησης, με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός. Οι περιπτώσεις αυτές είναι διανομές (εποικιστικά), αναδασμοί, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση, άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου.

Όλες οι παραπάνω αφορούν δασικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην Ε.Ε. και λάμβαναν επιδοτήσεις. Αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις, γιατί παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω πράξεις της Διοίκησης και θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως αγροτικές εκτάσεις. Επιπλέον, οι πολίτες, που δικαιώνονται στην υποβολή αντιρρήσεων, θα μπορούν πλέον να αξιοποιούν αμέσως την περιουσία τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα