800άρι τέλος, από τη Δευτέρα αποζημίωση 17,7 € τη μέρα

Νέο επίδομα ειδικού σκοπού, ανάλογα με τον χρόνο αναστολής της σύμβασης. Ποιες άλλες φοροελαφρύνσεις σχεδιάζονται

Αποζημίωση 17,77 ευρώ τη μέρα δίνει η κυβέρνηση από τις 4 Μαΐου σε όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές και σε όσους εργαζομένους συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Έως σήμερα το ποσό πιστωνόταν ανεξαρτήτως των ημερών αναστολής της σύμβασης. Για παράδειγμα, το ποσό του Μαΐου (εφόσον συνεχιστεί), θα ανέρχεται στα 533 ευρώ και θα αφορά διάστημα ενός μήνα για κάποιον που αναστέλλεται η σύμβασή του για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που η σύμβαση ανασταλεί για 10 ημέρες, θα λαμβάνει το ένα τρίτο του ποσού. Για παράδειγμα, θα λάβει το ποσό των 177 ευρώ εφόσον η σύμβαση ανασταλεί για 10 ημέρες, ενώ για 20 ημέρες το ποσό θα φτάνει τα 354 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου. Συνεπώς, για διάστημα 30 ημερών θα αντιστοιχήσουν τα 2/3 των 800 ευρώ (δηλαδή 533 ευρώ). Για τις επιχειρήσεις θα καλυφθούν οι εισφορές των υπό αναστολή εργαζομένων για έναν επιπλέον μήνα, υπολογισμένες επί των ονομαστικών αποδοχών τους. Επίσης, θα δοθεί παράταση και για τις εισφορές του Απριλίου.

Στο τραπέζι βρίσκονται και οι μειώσεις φόρων ή η αναστολή κάποιων μέτρων που ψηφίστηκαν με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:

1. Έκτακτες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα ευνοϊκό καθεστώς για αποσβέσεις πάγιων στοιχείων και πρόσθετες εκπτώσεις φόρου για λειτουργικές και μισθολογικές δαπάνες μόνο για την περίοδο της κρίσης.

2 Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. Με αυτόν τον τρόπο ο μεσοσταθμικός συντελεστής (μαζί με τον φόρο επί των μερισμάτων, που είναι 5%) θα περιοριστεί στο 24%, κάνοντας ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το μέτρο δεν θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του 2020 αλλά του επόμενου έτους.

3. Μείωση των εισφορών από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Ήδη έχει ψηφιστεί η μείωση των εισφορών κατά 0,9%, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Εξετάζεται η μείωση να φτάσει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον Προϋπολογισμό περί το 1 δισ. ευρώ.

4. Μείωση προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση την οποία προκαλεί ο κορονοϊός μόνο για το 2020.

5. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές και του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα και στις αερομεταφορές.

6. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.

7. Μείωση ή κατάργηση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Ειδικά για τον τουρισμό αναμένεται πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για τον τρόπο λειτουργίας τους και εν συνεχεία θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του κλάδου. Σημασία έχει το πώς θα φτάσουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, ο τρόπος λειτουργίας των ξενοδοχείων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τον κλάδο συνολικά.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα