Τα σενάρια μείωσης ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του βάρους για την εστίαση και τον τουρισμό επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει:

• Τη μετάταξη του καφέ, των αναψυκτικών και των ροφημάτων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% ή 11% αν μειωθεί και ο συντελεστής για την εστίαση. Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει.

• Τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς σε επίπεδο τζίρου αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 13% στο 11% για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως για τρεις ή έξι μήνες.

• Μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα. Το σχετικό σενάριο εμφανίζει περιορισμένες πιθανότητες υλοποίησης.

• Μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

• Προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

• Παροχή οικονομικών κινήτρων για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος λόγω της κρίσης ή θα λειτουργήσουν μερικώς. Τα σχετικά κίνητρα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το πρόγραμμα SURE για την κρατική στήριξη των θέσεων εργασίας, από το οποίο, όπως ανέφερε, η χώρα ζητεί να λάβει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν κοινοτικά κονδύλια έως τον Ιούλιο, αν και το πρόγραμμά θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα