Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

Έρχονται πρόστιμα από τον Ιούλιο για το Κτηματολόγιο

Τελευταία ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν έως το τέλος Ιουνίου, την ακίνητη  περιουσία τους χωρίς να επιβαρυνθούν

Όσοι πολίτες δεν έχουν δηλώσει την ακίνητή περιουσία τους στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να σπεύσουν έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο. Κι αυτό γιατί εντός του Ιουλίου θα θεσμοθετηθεί ο νέος τρόπος επιβολής του.

Η πληρωμή προστίμου για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων προβλέπεται νομοθετικά εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει ενεργοποιηθεί έως τώρα. Κάτι που θα γίνει τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνικό Κτηματολόγιο. Τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά και το ύψος τους θα είναι συνάρτηση της αξίας της ιδιοκτησίας που δεν δηλώθηκε και του χρόνου καθυστέρησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο θα καθυστερούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας τόσο μεγαλύτερα πρόστιμα θα πρέπει να πληρώσουν. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν θα μπορούν να την αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν. Θα ταλαιπωρούνται, δηλαδή, κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

«Αναφορικά με την ενεργοποίηση του νόμου για την επιβολή προστίμων σε όσους δεν δήλωσαν εγκαίρως την ατομική τους ιδιοκτησία μετά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις της Πολιτείας, τονίζεται πως μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να θεσμοθετηθεί ο τρόπος επιβολής τους. Μετά τη θεσμοθέτησή τους θα ενεργοποιηθεί και η επιβολή τους. Όσοι πολίτες σπεύσουν μέχρι τότε να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους δεν θα επιβαρυνθούν με κανένα πρόστιμο. Για τον λόγο αυτόν το Κτηματολόγιο αισθάνεται την ανάγκη να κάνει από τώρα αυτή τη διευκρίνιση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους να το πράξουν άμεσα. Η προσέλευσή τους στα Γραφεία Κτηματογράφησης γίνεται αυστηρά κατόπιν ραντεβού, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων είναι τα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Λακωνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Μαγνησίας / Σποράδων, Ιωαννίνων / Θεσπρωτίας και Δυτικής Αττικής / Νήσων Αττικής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ