Νομοσχέδιο σκάνδαλο για τον αιγιαλό

Μετά τα βουνά, η κυβέρνηση δίνει αντί πινακίου φακής στα συμφέροντα τις παραλίες, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών

Περισσότερος χώρος για ξαπλώστρες και τραπεζάκια στις παραλίες και στον αιγιαλό, λιγότερος ελεύθερος χώρος για τους πολίτες. Αυτή είναι η βασική κατεύθυνση των διατάξεων σκάνδαλο για τον αιγιαλό που περιλαμβάνονται στο κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Με πρόφαση τον κορονοϊό η κυβέρνηση κάνει πιο εύκολη τη ζωή (και τα έσοδα) των… ολίγων επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, χαλαρώνοντας όμως κι άλλο το πλαίσιο προστασίας του αιγιαλού.

Επειδή δε στην Ελλάδα ισχύει συνήθως το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις δεν ήρθαν για να μείνουν, πόσο μάλλον όταν γίνονται αντί πινακίου φακής. Ειδικότερα, στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» προβλέπεται ότι πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού εμβαδού του, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, αντί για το 60% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, αυξάνεται από τα 300 στα 500 τ.μ. ο μέγιστος εκμισθούμενος χώρος σε κάθε εκμετάλλευση (θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων) του αιγιαλού και της παραλίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συγκεκριμένη διάταξη θα διευκολύνει επαγγελματίες και λουομένους, καθώς λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών θα πρέπει να τοποθετήσουν ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα με μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ταυτόχρονα με το σχέδιο νόμου υπογράφηκε και η ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και του υφυπουργού Οικονομικών, με την οποία προωθούνται διαδικασίες… fast track για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας. Με την ΚΥΑ ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση παραλιών με προσκόμιση μόνο των απαραίτητων δικαιολογητικών, ώστε να υπογραφούν και να προχωρήσουν γρήγορα οι συμβάσεις παραχώρησης.

Ο μισθωτής υποχρεούται να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία. Κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά για το έτος 2020 όσοι είχαν συνάψει μισθωτήρια απευθείας παραχώρησης έκτασης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2019 δύνανται να συνάψουν νέες μισθώσεις για τις ίδιες θέσεις. Παράλληλα, κατ’ εξαίρεση για φέτος, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 40% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος και καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα