«Μαχαίρι» τουλάχιστον 20% στους μισθούς από Ιούνιο, παρά την ενίσχυση που θα δοθεί

Μειωμένες τουλάχιστον κατά 20% αμοιβές από τον Ιούνιο θα λαμβάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι ενισχύσεις που προβλέπονται στα νέα κυβερνητικά μέτρα θα καλύψουν μόνο ένα μέρος των επικείμενων απωλειών (έως και 60%). Επί της ουσίας, το «πακέτο» που ανακοινώθηκε χθες μοιάζει να αποτελεί «προπομπό» μιας νέας, τραγικής πραγματικότητας που θα εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των «θερμών» μηνών και θα παγιωθεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μέσα από την πρώτη ανάλυση του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης που εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (φωτό). Ο μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου (εάν χρειαστεί θα δοθεί παράταση). Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς και όσες λειτουργούν για πρώτη φορά.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει τους υφιστάμενους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Το εργοδοτικό δικαίωμα μείωσης του χρόνου εργασίας εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως 50% (συνεπάγεται ανάλογη μείωση μισθού) θα ασκείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται η σχέση εργασίας. Το κράτος θα αναπληρώνει κατά 60% το εισόδημα που θα χαθεί εξαιτίας του χρόνου για τον οποίο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται.

Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου (ο εργοδότης θα αποδίδει μόνο τις εισφορές επί του αρχικού ονομαστικού μισθού). Κατά τον χρόνο μειωμένης απασχόλησης, θα απαγορεύεται η απόλυση του εργαζομένου.

Μετά τη λήψη της ενίσχυσης, οι εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί μια μείωση 20% επί των κανονικών αμοιβών τους. Για παράδειγμα, μισθωτός με αμοιβή 1.000 ευρώ μεικτά (806 καθαρά), εάν έχει 50% μείωση χρόνου εργασίας, από τον εργοδότη θα λάβει 403 ευρώ. Από την ισόποση απώλεια που θα έχει υποστεί, θα καλυφθεί μόνο το 60% (το κράτος θα του δώσει 242 ευρώ). Συνολικά, θα πάρει 645 ευρώ (απώλεια 161,5 ευρώ). Φυσικά, οι μισθοί και μετά τον Σεπτέμβριο δύσκολα θα επανέλθουν στα προ κορονοϊού επίπεδα.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για τη στήριξη της απασχόλησης θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

1) Τον Ιούνιο θα δοθεί παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και για όσες δραστηριοποιούνται σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα δικαιούνται αποζημίωση 534 ευρώ (ή αναλογία των ημερών αναστολής).

2) Τον Ιούλιο θα παραταθεί η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά για επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού που πλήττονται.

3) Εποχικά απασχολούμενοι: Θα χορηγηθεί το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον Σεπτέμβριο στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο μήνες και μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το φθινόπωρο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα