Αντίστροφη μέτρηση για τις αυξήσεις στις επικουρικές!

Ποιοι συνταξιούχοι θα τις λάβουν και τι ποσό αντιστοιχεί ανάλογα με το Ταμείο – Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Οκτώ (ημέρες) και σήμερα» απομένουν για την αύξηση κατά 75,5 ευρώ κατά μέσο όρο (προ φόρου) των περίπου 236.274 επικουρικών που μειώθηκαν παράνομα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στα μέσα του 2016. Τα αναδρομικά οκτώ μηνών θα δοθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τον Οκτώβριο, εφόσον, φυσικά, λόγω των επιπτώσεων από το πρόσφατο κλείσιμο της αγοράς και τη μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών, η οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ το επιτρέψει.

Όπως έγινε γνωστό από τον ενιαίο φορέα, «στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 4670/20 έγινε άρση του αντισυνταγματικού πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές, το οποίο προέβλεπε ο νόμος 4387/16».

Στα μέσα του 2016, βάσει του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), σε σύνολο περίπου 1.200.000 επικουρικών συντάξεων, οι 450.000 από αυτές, οι οποίες είχαν άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά μαζί με τις κύριες, έπρεπε να επανυπολογιστούν και να εξισωθούν με τις νέες (αυτές που εκδίδονταν με τις διατάξεις του ν. 4387/216). Βάσει του νόμου αυτού, ειδικά για τις συγκεκριμένες συντάξεις, προέκυπταν αυξήσεις της τάξης των 250.000.000 ευρώ ετησίως. Αυτού όμως, εντελώς αυθαίρετα και με μια εγκύκλιο που δεν εφάρμοζε τον νόμο Κατρούγκαλου, περισσότερες από τη μία στις δύο συντάξεις υπέστησαν μειώσεις έως και 55%!

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» το 2018, οι επικουρικές 12 Ταμείων του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ (όπως των τ. ΕΤΕΑΜ, τ. ΤΕΑΥΕΚ, τ. ΤΕΑΠΟΖΟ, τ. ΝΑΤ – ΚΕΑΝ και των τέως φορέων στους οποίους υπάγονταν οι ναυτιλιακοί πράκτορες, οι τεχνικοί Τύπου, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι) «κουρεύτηκαν» αυθαίρετα. Οι παράνομες μειώσεις κυμάνθηκαν από τα 80 έως και πάνω από τα 400 ευρώ τον μήνα!

Ενδεικτικά της παράνομης «σφαγής» αυτών των συντάξεων είναι τα εξής παραδείγματα:

• Επικουρική 493,67 ευρώ του τ. ΕΤΕΑΜ, το 2016 κατέληξε στα 138,96 ευρώ. Εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου, θα ήταν 351,07 ευρώ.

• Επικουρική των 544,98 ευρώ του τ. ΤΕΑΥΕΚ, το 2016 κατέληξε στα 200,14 ευρώ. Εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος θα ήταν 299,06 ευρώ.

Πλέον, η αδικία αυτή έως έναν βαθμό -και με αναδρομικότητα μόνο από την 1η Οκτωβρίου του 2019 και μετά, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ- διορθώνεται στις 2 Ιουνίου, οπότε θα χορηγηθούν οι προβλεπόμενες αναπροσαρμογές – αυξήσεις. Τον Οκτώβριο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα δοθούν τα διορθωτικά ποσά οκτώ μηνών.

Η «δημοκρατία» στον Πίνακα 1 παρουσιάζει αναλυτικά τις παράνομες μειώσεις καθώς και τις αυξήσεις – επιστροφές που αναλογούν στις επικουρικές του τ. ΤΕΑΜ. Στον Πίνακα 2 καταγράφονται οι μειώσεις που έγιναν ποσοστιαία ανά πρώην επικουρικό Ταμείο, από τις οποίες προκύπτουν και τα αντίστοιχα αναδρομικά.

Κ. Νικολάου: Νέος γύρος παρανομιών σε βάρος των δικαιούχων

Αν και η κυβέρνηση κάνει λόγο για διόρθωση της αδικίας που προκάλεσε ο παράνομος και εσφαλμένος επανυπολογισμός των επικουρικών το 2016, ο ειδικευμένος στο Ασφαλιστικό και πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος Κώστας Νικολάου κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για νέες παρανομίες σε βάρος των δικαιούχων συνταξιούχων.

Ο κ. Νικολάου, με δηλώσεις του στη «δημοκρατία», υποστηρίζει ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης υποκρίνεται όταν εμφανίζεται ως μέγας τιμητής των αποφάσεων του ΣτΕ. Ο ειδικευμένος στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστής τονίζει ότι ο κ. Βρούτσης, ασεβεί, όχι μόνο ως προς τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου 2019 (ακύρωσαν τον παράνομο επανυπολογισμό του 2016), αλλά ακόμα και προς αυτήν την απόφαση που εξέδωσε το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο το 2015, καθόσον, αντί να διορθώνει το ύψος των συντάξεων αυτών (βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας), ως όφειλε, τις επαναφέρει στα προ του 2014 επίπεδα, διατηρώντας τις παράνομες μειώσεις του 2012, τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει».

«Ο κ. Βρούτσης διαλαλεί πως θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, όμως η υποκρισία είναι εμφανής» αναφέρει ο κ. Νικολάου, τονίζοντας ότι «εάν ήθελε να την εφαρμόσει, δεν χρειαζόταν νέος νόμος! Το ΣτΕ ακύρωσε τον λανθασμένο επανυπολογισμό και όχι τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος παραμένει σε ισχύ».

Ο κ. Νικολάου υποστηρίζει ότι με τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020) επιστρέφεται μόνο μέρος των παράνομων μειώσεων του ’16 σε 236.274 επικουρικές, για τους εξής λόγους: α) Δεν αποδίδεται η Εισφορά Αλληλεγγύης και β) τα αναδρομικά αφορούν την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά και όχι από την 1η Ιουνίου 2016, όταν έγινε η παράνομη «σφαγή».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα