Οδηγός για το Κτηματολόγιο Αθήνας

Τελευταία ευκαιρία να δηλωθούν σωστά 726.951 ακίνητα. Ψηφιακά και με σχεδόν μηδενικό κόστος η διόρθωση τυχόν λαθών

Από τον Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Η μεγάλη ώρα για το Κτηματολόγιο της Αθήνας έφτασε. Τη Δευτέρα αρχίζει η διαδικασία της ανάρτησης, το τελευταίο στάδιο, στο οποίο μπορούν να γίνουν διορθώσεις με σχεδόν μηδενικό κόστος. Η διαδικασία αφορά περισσότερους από 560.000 πολίτες με ακίνητα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, με τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί να αφορούν 726.951 ακίνητα και περίπου 1.300.000 δικαιώματα.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες ότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς περιπέτειες. Μετά την ανάρτηση θα πρέπει να τρέχουν στα δικαστήρια, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα» εξήγησε στη «δημοκρατία» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Στέφανος Κοτσώλης, σημειώνοντας πως τα δικαστικά έξοδα κυμαίνονται από 500 έως 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, μόνο το 25% των ιδιοκτητών συμμετείχε στη διαδικασία της προανάρτησης, κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που υπέβαλαν στο Κτηματολόγιο.

Η φάση της ανάρτησης θα διαρκέσει δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού, δηλαδή έως την 1η Αυγούστου, και τέσσερις μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού (έως την 1η Οκτωβρίου). Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Κτηματολογίου, από σήμερα θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο e-mails στους πολίτες για την εκκίνηση της ανάρτησης. Όλη η διαδικασία θα υλοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσα από ειδικές εφαρμογές στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, θα γίνει για πρώτη φορά και θα αποτελέσει πρόδρομο για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Τη σημασία της ψηφιακής ανάρτησης ανέδειξε, μιλώντας στη «δημοκρατία», και o εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, τονίζοντας ότι όλα θα γίνουν ηλεκτρονικά. «Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως στο Γραφείο Κτηματογράφησης, που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι, θα πραγματοποιούνται συναλλαγές μόνο κατόπιν ραντεβού» εξήγησε ο κ. Δημητρίου. Ανέφερε ότι στη φάση της προανάρτησης εισήλθαν στην πλατφόρμα περίπου 160.000 πολίτες, με τους 40.000 εξ αυτών να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης.

Κάλεσε, δε, όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να συμμετάσχουν στην διαδικασία και να ελέγξουν τα δηλωθέντα στοιχεία, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα μετά το πέρας της ανάρτησης.

Τα SOS που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Από την 1η Ιουνίου, λοιπόν, όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δίνονται στη δημοσιότητα. Οι ενδιαφερόμενοι, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISnet, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία και να ελέγξουν την ορθότητά τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr). Όσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητό τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματός σας. Είναι σημαντικό τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σε αυτό το στάδιο (ανάρτηση) και όχι στην επόμενη φάση διορθώσεων, η οποία απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες (π.χ. δικαστική απόφαση). Εάν ελέγξετε τα στοιχεία και είναι όλα σωστά, δεν απαιτείται καμία άλλη ενέργεια. Αν, τώρα, υπάρχουν σφάλματα, θα πρέπει να υποβάλετε σχετική αίτηση διόρθωσης. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν κατά περίπτωση τις ακόλουθες αιτήσεις διόρθωσης:

α) Αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Εφόσον διαπιστωθούν από τους δικαιούχους σφάλματα πληκτρολόγησης (π.χ. σε εμβαδόν δήλωσης/τίτλου, εμβαδόν οριζόντιας ιδιοκτησίας, όροφο, χρήση, στοιχεία τίτλου, στοιχεία εκδότη, στοιχεία μεταγραφής κ.λπ.), κατατίθεται αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Η αίτηση υποβάλλεται ατελώς, με συνημμένο αντίγραφο της σελίδας του αποσπάσματος όπου έχουν σημειωθεί οι διορθώσεις, β) Αίτηση διόρθωσης – ένσταση. Υποβάλλεται ανά ακίνητο με την καταβολή τέλους 5 ευρώ και αφορά όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που απαιτείται διόρθωση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων της ανάρτησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα