Επικουρικές: Πώς να «τσεκάρετε» τα νέα ποσά

Σήμερα οι «αυξήσεις» από τις παράνομες μειώσεις του 2016. Όλοι οι συντελεστές ανά Ταμείο. Αναλυτικοί πίνακες – παραδείγματα

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

«Aυξήσεις»-διορθώσεις των συντάξεων αναμένεται να δουν σήμερα στα ΑΤΜ 236.274 δικαιούχοι επικουρικών. Οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 28 έως 169 ευρώ για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων, με στόχο οι επικουρικές να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2016. Η «δημοκρατία», με την αρωγή του ειδικευμένου στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικού στελέχους Κώστα Νικολάου, παρουσιάζει στους ενδιαφερομένους όλα τα «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσουν για να δουν αν τα ποσά που έλαβαν είναι τα σωστά.

Όπως είναι γνωστό, στα μέσα του 2016, αντί για τον επανυπολογισμό 450.000 επικουρικών (με άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ, μαζί με τις κύριες) που προέβλεπε ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16) και την εξίσωσή τους με τις νέες συντάξεις της ίδιας κατηγορίας, υπέστησαν -παράνομα, όπως έκρινε πέρυσι τον Οκτώβριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας- οριζόντιες μειώσεις.

Κάθε δικαιούχος επικουρικής που αναμένεται να επιστρέψει στα προ των μειώσεων του 2016 επίπεδα από σήμερα μπορεί να υπολογίσει πόσα επιπλέον ευρώ πρέπει να δει μεθαύριο στην οθόνη του ΑΤΜ, χρησιμοποιώντας τον «Πίνακα 2». Ανάλογα με το τέως επικουρικό Ταμείο στο οποίο υπάγεται καθένας, μπορεί να πολλαπλασιάσει το σημερινό μεικτό ποσό της επικουρικής σύνταξής του με το ποσοστό (συντελεστής) που αντιστοιχεί στον φορέα του.

Περιπτώσεις

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επικουρική 223 ευρώ μεικτά από το τ. ΝΑΤ – ΚΕΑΝ θα πολλαπλασιάσει το ποσό με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στον εν λόγω φορέα βάσει του σχετικού πίνακα (57,8%). Η πράξη γίνεται ως εξής: 223 Χ 1,578. Το αποτέλεσμα είναι 351,95. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξούχος του παραδείγματος την Τρίτη θα πρέπει να δει την επικουρική του προσαυξημένη κατά 146 ευρώ μεικτά.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνταξιούχος ο οποίος μέχρι τον προηγούμενο μήνα ελάμβανε επικουρική ύψους 150 ευρώ μεικτά του τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ για να υπολογίσει το ποσό που θα του καταβληθεί την Τρίτη πρέπει να πολλαπλασιάσει τα σημερινά μεικτά του με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο τέως επικουρικό φορέα (103,5%). Άρα, πρέπει να κάνει την εξής πράξη: 150 Χ 1.1035 = 165. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δει επιπλέον 165 ευρώ μεικτά, δηλαδή συνολικά η επικουρική του θα πρέπει μεθαύριο να ανέλθει στα 315 ευρώ μεικτά.

Ανάλογο είναι και το παράδειγμα για συνταξιούχο του τ. ΤΕΑΥΕΚ (τέως επικουρικός φορέας των εμποροϋπαλλήλων) ο οποίος μέχρι σήμερα παίρνει 183 ευρώ μεικτά. Για να υπολογίσει την «αύξηση» που θα λάβει την Τρίτη πρέπει να πολλαπλασιάσει αυτό το ποσό με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στον εν λόγω φορέα, δηλαδή με 97,39% (183 Χ 1.923 = 351,9). Άρα, ο συνταξιούχος αυτός, μεθαύριο, θα πρέπει να δει την επικουρική του αυξημένη κατά περίπου 169 ευρώ.

«Από τον Ιούνιο και στο εξής, τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα (ανάλυση πληρωμής) του ΕΤΕΑΕΠ», αναφέρει ο Κώστας Νικολάου, «θα πρέπει να επανεμφανίζουν αναλυτικά όλα τα ποσά και όλες τις κρατήσεις, και να συμφωνούν με τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά πριν από τις μειώσεις του 2016. Δηλαδή, θα πρέπει να αναγράφουν το αρχικό ποσό της σύνταξης, τις μειώσεις των νόμων (4024/4051/4093/5,2%), τις κρατήσεις του ΑΚΑΓΕ (διορθωμένες) και τις υγείες». Πάνω από τα ποσά του 2016, σύμφωνα με το ειδικευμένο στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος, «θα πρέπει να έχουν οι συντάξεις άνω των 300 ευρώ λόγω διόρθωσης του ΑΚΑΓΕ και όσοι το 2016 (Δημοσίου – ΔΕΚΟ) έτυχαν μικρής αύξησης, η οποία παραμένει. Συνεπώς, κάθε απόπειρα αλλοίωσης όλων των παραπάνω σημαίνει νέα εκτροπή – νέα τιμωρία και ταλαιπωρία των συνταξιούχων».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα