Χωρίς ποινή τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Στον… δρόμο η διάταξη που καταργεί τα πρόστιμα για όσους επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας

Φθηνότερα θα κοστίζουν φέτος τα «τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα», αφού οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τέλη για τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν ξανά τα οχήματά τους στους ελληνικούς δρόμους, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη τη διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του πέναλτι για τα «τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα».

Η διάταξη ανοίγει τον δρόμο στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας και να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους για έναν μήνα ή για τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους πληρώνοντας τέλη ανάλογα με τους μήνες που θα επιλέξουν.

Σύμφωνα με το σύστημα που ίσχυε μέχρι πέρυσι, στην περίπτωση της άρσης ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μήνα ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν για 2 μήνες (2/12 των τελών κυκλοφορίας), για τρεις μήνες πλήρωνε τέλη για 4 μήνες (4/12 των τελών κυκλοφορίας), ενώ για άρση ακινησίας μέχρι το τέλος του έτους ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλήρωνε την αναλογία των τελών για κάθε μήνα συν τα τέλη δύο μηνών ακόμα.

Με το νέο καθεστώς, αν κάποιος κυκλοφορήσει το όχημά του για τρεις μήνες, θα πληρώσει τα τέλη που αντιστοιχούν στα 3/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο, για πέντε μήνες τα 5/12 και για έξι μήνες τα μισά τέλη. Εάν, για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών, το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες που κατέθεσε για δύο μήνες, θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας), αντί για 172,5 ευρώ, που προέβλεπε το σύστημα ανάκτησης πινακίδων μέχρι πέρυσι. Αντίστοιχα, αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών, με ετήσια τέλη 920 ευρώ, θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες του για το διάστημα Ιούλιος – Δεκέμβριος μετά την κατάργηση των ποινών, θα πρέπει να καταβάλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες), αντί για 612,8 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι συν δύο μήνες).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα