«Συν-Εργασία»: Προχειρότητα και αποκλεισμοί

Απίστευτο μπέρδεμα! Στην ίδια εφαρμογή και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Παράλογος και άδικος κόφτης 20% στη μείωση του τζίρου

Στρωμένος με πολλές παγίδες και παράλογα κριτήρια είναι ο δρόμος των επιχειρήσεων για την ένταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Το πρόγραμμα είναι μπλεγμένο σε μια κοινή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, με αποτέλεσμα να πρέπει η επιχείρηση να εισαγάγει (εξαρχής) και τη μείωση του τζίρου για τον Μάιο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο! Μάλιστα, αποκλείονται και όσοι έχουν μείωση στον τζίρο τους κάτω από 20%, λες και αυτοί δεν έχουν πρόβλημα!

Υπενθυμίζεται ότι με τη «Συν-Εργασία» οι εργοδότες θα μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών έως και κατά 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό. Για τον χρόνο κατά τον οποίο οι μισθωτοί δεν εργάζονται το κράτος θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 60% επί των χαμένων καθαρών αποδοχών.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, αλλά θα απασχολούνται έως και 50% λιγότερο, θα πληρώνονται από τον εργοδότη έως και το μισό του καθαρού μισθού τους, ενώ θα λαμβάνουν από το κράτος το 60% του υπόλοιπου 50% που χάνουν.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) ή των ακαθάριστων εσόδων τους, εφόσον απαλλάσσονται, σε σύγκριση με πέρυσι.

Ανάλογα με τον μήνα ένταξης στον μηχανισμό και το είδος των φορολογικών βιβλίων η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο άθροισμα του κύκλου εργασιών από τον Μάρτιο και εφεξής και του αντίστοιχου αθροίσματος της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών

Για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2019. Αντίστοιχα, όσοι θα ενταχθούν για τον Ιούλιο πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον περσινό κύκλο εργασιών Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου.

Για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ελέγχεται το άθροισμα Μαρτίου έως και Ιουνίου. Εάν όμως, για παράδειγμα, υπάρξει μείωση του τζίρου στο 19%, η επιχείρηση δεν μπορεί να ενταχθεί στον επόμενο μήνα!

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την ΑΑΔΕ λόγω μη πλήρωσης των εν λόγω κριτηρίων, τότε η αίτηση θεωρείται ως μη γενόμενη και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν πλήρεις αποδοχές στους εργαζομένους που απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα