Επικουρικές: Αναδρομικά από 264 έως 1.544 ευρώ!

Καταβάλλονται στις 9 Ιουλίου. Πώς θα υπολογίσει κάθε δικαιούχος το καθαρό ποσό των επιστροφών για περίοδο οκτώ μηνών

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Αναδρομικά οχτώ μηνών, εφάπαξ, από 264 έως 1.544 ευρώ θα λάβουν την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες των 236.274 επικουρικών οι οποίες διορθώθηκαν – «αυξήθηκαν» στις αρχές του Ιουνίου, στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων που είχε λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Οκτώβριο 2019 για τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Η «δημοκρατία» αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι συνταξιούχοι αυτοί μπορούν να υπολογίσουν τα ποσά των επιστροφών που πρόκειται να λάβουν.

Όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν από το ΕΤΕΑΕΠ (έχει ενταχθεί στον e-ΕΦΚΑ) στις 2 Ιουλίου και εφτά ημέρες μετά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων 237.274 επικουρικών που έλαβαν αυξήσεις στις αρχές του περασμένου μήνα, «μια και έξω», τα αναδρομικά οχτώ μηνών (από τον Οκτώβριο 2019 έως την ημερομηνία κατά την οποία έγιναν οι διορθώσεις, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή έως τον Μάιο 2020).

Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι διορθώσεις – «αυξήσεις» σε έως 100.000 κύριες συντάξεις, βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης του «νόμου Βρούτση» (ν. 4670/20), για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 31 έτη ασφάλιση από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου) θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Τα αναδρομικά, που θα αναλογούν σε περίοδο 12 μηνών, θα καταβληθούν αμέσως μετά, τον Οκτώβριο.

Πώς θα υπολογίσουν, όμως, πόσα αναδρομικά θα λάβουν όσοι τα δικαιούνται από τις διορθώσεις στις 236.274 επικουρικές; Με βάση και τον σχετικό πίνακα που παρουσιάζει η «δημοκρατία», για να γνωρίζουν το ποσό της επιστροφής που θα λάβουν, σε επίπεδο καθαρού ποσού, οι δικαιούχοι και οι δικαιούχες των εν λόγω συντάξεων πρέπει να δουν ποια είναι η διαφορά στην επικουρική που έλαβαν αρχές Ιουνίου σε σχέση με αυτή που είχαν πάρει αρχές Μαΐου και να την πολλαπλασιάσουν επί 8 (αφού θα αφορούν χρονική περίοδο οχτώ μηνών).

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ, που τον Μάιο έλαβε για την επικουρική σύνταξή του συνολικά 141 ευρώ, στις 2 Ιουλίου είδε, μετά τις διορθώσεις, να έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του καθαρά 287 ευρώ, δηλαδή 146 ευρώ περισσότερα. Άρα, ο συγκεκριμένος δικαιούχος θα πρέπει στις 9 Ιουλίου να λάβει αναδρομικά 1.168 ευρώ.

Επίσπευση με… άρωμα εκλογών!

Δεν αποκλείουν ειδικευμένοι στο Ασφαλιστικό νομικοί και συνδικαλιστικά στελέχη να έχουν… άρωμα εκλογών οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έπειτα από μια πρώτη ανάλυση των σχετικών εξαγγελιών του.

Η επίσπευση της καταβολής των αναδρομικών για τις επικουρικές, οι οποίες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα -σε υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ-, και η δημοσιοποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις διορθώσεις στις κύριες και τις επιστροφές που αναλογούν στους/ις δικαιούχους/ες τους μέσα στους πρώτους δύο μήνες του φθινοπώρου ενδέχεται να έχουν γίνει και με πολιτική σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν. Άλλωστε, πριν από περίπου μια εβδομάδα ήταν ο ίδιος υπουργός που είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν χρήματα για τα αναδρομικά (αναφερόμενος στις κύριες συντάξεις) και ότι το ζήτημα θα μπορούσε να διευθετηθεί στο απώτερο μέλλον, ανάλογα με τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα