Υπουργοί «εκτός τόπου και χρόνου»

Εκτός τόπου και χρόνου, και μακριά από τις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, που ασφυκτιούν λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και του άδικου αποκλεισμού τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εμφανίστηκαν στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η οποία όχι μόνο ένιψε τας χείρας της για την κραυγή αγωνίας των επιχειρήσεων, αλλά και ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι εμπόδισε ακόμη και φερέγγυες επιχειρήσεις από τη χορήγηση ρευστότητας!

Οι παραπάνω κυνικές παραδοχές των τραπεζιτών αλλά και οι αδιανόητοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναρμόδιων επιτροπών της Βουλής για την κατάσταση των επιχειρήσεων εν μέσω κορονοϊού. Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι τα στοιχεία είναι… ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι έχουμε λιγότερα «λουκέτα» φέτος από ό,τι πέρυσι και πως «οι τζίροι ακόμη και στα Mall είναι στα προ κρίσης επίπεδα».

Απαντώντας, μάλιστα, στην κριτική της αντιπολίτευσης για τον αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι όποιος ζητεί δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια «είναι απατεώνας», ωστόσο στη συνέχεια κάλεσε τις τράπεζες να είναι πιο ελαστικές. Οι τελευταίες, πάντως, εμφανίστηκαν ανυποχώρητες. Ο Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, απέρριψε τις επικρίσεις περί αποκλεισμού των επιχειρήσεων που δεν πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, υποστηρίζοντας ότι οι προβληματικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δανειοδότηση. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι μόλις μία στις εννέα αιτήσεις έγινε δεκτή για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ομολογώντας ότι απορρίφθηκαν και τραπεζικά φερέγγυες επιχειρήσεις…

Οσο για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πρωτοβουλιών αλλά και της… ταχύτητας με την οποία έδρασε το οικονομικό επιτελείο, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι έως χθες 114.000 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υποστήριξε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα αποφασίσει το ακριβές ύψος της «γενναίας» μείωσης της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν για τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον αποκλεισμό της ΓΣΕΒΕΕ από τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από δική της πρόταση.

Μόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις μπήκαν στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Οι αδικίες, οι στρεβλώσεις και ο πολύ χαμηλός προϋπολογισμός του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αποτυπώνονται και στους αριθμούς, με μόλις δύο στις δέκα επιχειρήσεις να καταφέρνουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του Covid-19 ήταν ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Συνολικά η αγορά αιτήθηκε κεφάλαια ύψους 10,2 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα να καλύπτει τελικά το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, με περίπου 80.000 αιτήσεις να απορρίπτονται. Σύμφωνα, πάντως, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, η συνολική ζήτηση ήταν σημαντικά χαμηλότερη, καθώς αρκετές εταιρίες έκαναν αίτηση σε όλες τις τράπεζες για το μέγιστο ποσό.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που αφορά συνολικά 10.150 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ και έπονται η συμβασιοποίηση και η εκταμίευση από τις τράπεζες. Απ’ ό,τι φαίνεται, μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν εξαντληθεί.

Τις αδικίες παραδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που καθυστέρησαν οι ίδιες ή οι τράπεζες να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ετσι, ενώ κρίθηκαν αξιόχρεες και εγκρίθηκαν από τις τράπεζες για να ενισχυθούν από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όταν έφτασε η έγκριση στο υπουργείο, τα χρήματα στην πραγματικότητα είχαν εξαντληθεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα