Παράδεισος συνταξιούχων

Φ ορολογικά κίνητρα σε συνταξιούχους από τη βόρεια Ευρώπη να εγκατασταθούν στην Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει η κυβέρνηση. Τη στιγμή που οι Ελληνες συνταξιούχοι υποφέρουν από τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων και την ιδιαίτερα υψηλή φορολογία, άμεση και έμμεση, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα μας σε φορολογικό παράδεισο για ηλικιωμένους από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις υπόλοιπες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την κατηγορία αυτή των αλλοδαπών πολιτών θα προβλέπεται φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή από 7% έως 10%. Οι ευνοϊκές διατάξεις θα εφαρμόζονται για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα, μεταφέροντας εδώ τη φορολογική τους κατοικία.

Η ευνοϊκή ρύθμιση εφαρμόζεται κυρίως για συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι συνταξιούχοι δημοσίου κατά κανόνα φορολογούνται στη χώρα τους. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Η ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου.

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι δεν έχει κανέναν σκοπό να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, να επιβάλει εθνικό προστατευτισμό, να λειτουργήσει με οικονομικό πατριωτισμό» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης ξένων συνταξιούχων σε άλλες χώρες με φορολογικά κίνητρα εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία και την Πορτογαλία και είναι ανάλογο με το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που εφαρμόζει η χώρα μας παρέχοντας άδειες διαμονής σε όσους ξένους επενδυτές κάνουν αγορές ακινήτων άνω των 400.000 ευρώ στην Ελλάδα. Ειδικά η Πορτογαλία συχνά περιγράφεται ως «φορολογικός παράδεισος για συνταξιούχους», αφού προσφέρει 10ετή απαλλαγή σε συνταξιούχους άλλων χωρών, εφόσον επιλέξουν να ζήσουν στην Πορτογαλία.

Όμως αυτό το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς δέχεται έντονη κριτική από πολλούς Πορτογάλους, που νιώθουν πως είναι άδικο εκείνοι να πληρώνουν και κάποιοι όχι, υποστηρίζοντας πως οι ξένοι συνταξιούχοι που μετακινούνται στην Πορτογαλία απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια σε σχέση με τους ίδιους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα