Η λίστα με τις πληρωμές για Ιούλιο και Αύγουστο

Πότε καταβάλλονται οι ειδικές αποζημιώσεις και οι ημερομηνίες για τις δηλώσεις μισθωτών – επιχειρήσεων

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Το «ημερολόγιο» για τις πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους εργαζομένους και για τις δηλώσεις τις οποίες πρέπει να υποβάλουν οι μισθωτοί και οι επιχειρήσεις παρουσιάζει η «δημοκρατία», με βάση το νεότερο χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνει και τις κρίσιμες ημερομηνίες για την ένταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Καταρχάς, μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 θα καταβληθούν οι έκτακτες αποζημιώσεις για τον Μάιο σε όσους και όσες μισθωτούς και μισθωτές, αντίστοιχα, δεν έχει ακόμη αποδοθεί. Μέσα στην εβδομάδα αρχίζει και η υποβολή δηλώσεων από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους των κλάδων που εμπίπτουν στα ισχύοντα μέτρα στήριξης.
Αναλυτικότερα, με βάση το «ημερολόγιο» των επόμενων πληρωμών και των δηλώσεων που

θα πρέπει να υποβληθούν, ανάλογα με τον μήνα αναφοράς, έχει ως εξής:

Για τους κλάδους επισιτισμού, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και για τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και πληρωμής των αποζημιώσεων ορίζονται ως εξής:

1 Υποβολή δηλώσεων:

Επιχειρήσεις – εργοδότες: από 7/7/2020 έως 15/7/2020.

Εργαζόμενοι: από 7/7/2020 έως 21/7/2020.

2 Ορθές επαναλήψεις (με τυχόν διορθώσεις):

Επιχειρήσεις – εργοδότες: από 16/7/2020 έως 20/7/2020.

Εργαζόμενοι: από 7/7/2020 έως 21/7/2020. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή πρώτη φορά εντός του Ιουνίου είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση από την επιχείρηση – εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» και εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούνιο δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση. Δύνανται να υποβάλουν δήλωση μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).

3 Ημερομηνίες πληρωμών για τις αναστολές μηνός Ιουνίου: 27-28/7/2020.

4 Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μπορούν να γίνονται είτε για όλο το μήνα Ιούνιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου.

Σε περίπτωση επαναπρόσληψης εντός του Ιουνίου και εφόσον η σύμβασή τους έχει τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν -πέραν της μονομερούς- και δεύτερη δήλωση σε συνέχεια της δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη τους εντός των προθεσμιών που καθορίζονται για τις δηλώσεις αναστολών μηνός Ιουνίου. Αν η μονομερής δήλωση του εργαζομένου αφορά όλο τον μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών. Σε περίπτωση που τεθεί η σύμβαση εργασίας του σε αναστολή από τον εργοδότη, μετά την επαναπρόσληψή του, καταβάλλεται αποζημίωση υπολογιζόμενη κατ’ αναλογία και για τις ημέρες της αναστολής.

Οι προθεσμίες υποβολής των μονομερών δηλώσεων είναι από 7/7 έως 31/7/2020. Οι ημερομηνίες πληρωμών θα είναι 16/7, 23/7, 30/7 και 6/8.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα