Επικουρικές: Αναδρομικά έως 1.337 €!

Πόσα χρήματα θα λάβουν, κατά μέσο όρο, 235.233 δικαιούχοι για το παράνομο «κούρεμα» του 2016. Αναλυτικός πίνακας

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Αναδρομικά οχτώ μηνών, από 100 έως 1.100 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι 1.337 ευρώ, αναμένεται να δουν μέχρι σήμερα το απόγευμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι 235.233 δικαιούχοι και δικαιούχες των επικουρικών συντάξεων που αυξήθηκαν στις 2 Ιουνίου και επανήλθαν στα επίπεδα που ήταν πριν από τις παράνομες μειώσεις του 2016 (σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου – ν. 4387/2016).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι πιστώσεις άρχισαν χθες το βράδυ. Το σύνολο της δαπάνης για τις εν λόγω επιστροφές, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ανέρχεται στα 142.773.656,70 ευρώ. «Με την πίστωση των ανωτέρω χρημάτων», ανέφερε ο κ. Βρούτσης, «κλείνει ένας μικρός κύκλος διορθώσεων των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων τον οποίο ήταν υποχρεωμένο, λόγω απόφασης ΣτΕ, να φέρει εις πέρας η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Στα μέσα του 2016, αντί για τον επανυπολογισμό 450.000 επικουρικών (με άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ, μαζί με τις κύριες) που προβλεπόταν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) και κατ’ επέκταση την εξίσωσή τους με τις νέες συντάξεις της ίδιας κατηγορίας, υπέστησαν παράνομα οριζόντιες μειώσεις, όπως έκρινε πέρυσι τον Οκτώβριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το «κούρεμα» αυτό, το οποίο η «κυριακάτικη δημοκρατία» πρώτη είχε αναδείξει, οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι ήταν αντισυνταγματικό και βάσει αυτής της απόφασής τους από το ΕΤΕΑΕΠ (e-ΕΦΚΑ) την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 επεστράφησαν οι παράνομες παρακρατήσεις.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις που έγιναν στα μέσα του 2016 σε αυτές τις επικουρικές δεν ήταν ενιαίες. Όπως έχει προκύψει και από τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν ακολουθήθηκε, τότε, η ίδια λογική «κουρέματος» για όλα τα τέως επικουρικά ταμεία που εδώ και 3,5 χρόνια έχουν περάσει κάτω από τη σκέπη του ΕΤΕΑΕΠ (πλέον του e-ΕΦΚΑ). Μόλις 235.233 συντάξεις κυρίως του τ. ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και των λοιπών επικουρικών φορέων του ιδιωτικού τομέα (τ. ΤΕΑΥΕΚ, τ. ΤΕΑΠΟΖΟ, τ. ΤΑΠΤΠ, τ. ΤΕΑΠΕΤΕ, τ. ΝΑΤ ΚΕΑΝ, τ. ΤΣΕΑΠΓΣΟ, τ. ΤΑΔΚΥ, τ. ΤΕΑΥΝΤΠ, τ. ΤΕΑΣ, τ. ΤΕΑΠΥΚ, τ. ΤΑΣ, τ. ΤΕΑΤΤΑΘ και τ. ΤΕΑΙΣΥΤ) είχαν μείωση έως 55%.

Αντιθέτως, οι επικουρικές των υπόλοιπων ταμείων (του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ ως επί το πλείστον), δηλαδή περίπου 200.000 συντάξεις, είτε έμειναν στα ίδια επίπεδα είτε έτυχαν μικρής αύξησης!

Στις 2 Ιουνίου 2020, λοιπόν, σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, στους δικαιούχους και στις δικαιούχες των 235.233 επικουρικών οι οποίες παράνομα είχαν μειωθεί στα μέσα του 2016 έγιναν οι σχετικές διορθώσεις.

Οι επικουρικές επανήλθαν στα επίπεδα που ήταν πριν από το «κούρεμα» του 2016, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να τύχουν «αυξήσεων» από περίπου 10 με 20 ευρώ έως και περίπου 130 ευρώ (σε ορισμένες περιπτώσεις οι μεταβολές ήταν ακόμη μεγαλύτερες).
Σήμερα, πλέον, με βάση τη διαφορά («αύξηση») που είχαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα οι συγκεκριμένες επικουρικές οι δικαιούχοι θα πρέπει να λάβουν το αντίστοιχο ποσό πολλαπλασιασμένο επί 8, δηλαδή επί τους μήνες που αφορούν τα αναδρομικά.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ο οποίος με βάση την αρχικά απόφαση (πριν από τις περικοπές των μνημονιακών νόμων, δηλαδή έως το 2010) λάμβανε επικουρική 364,5 ευρώ, μεικτά, με 23,8 έτη ασφάλισης, έφτασε μετά τις παράνομες μειώσεις του 2016 να παίρνει 110,79 ευρώ, μεικτά! Από τις 2 Ιουνίου η επικουρική του έχει επανέλθει στα προ των περικοπών του 2016 επίπεδα και έχει διαμορφωθεί στα 210,2 ευρώ τον μήνα, μεικτά (προσαυξήθηκε κατά 99,5 ευρώ, μεικτά). Τα αναδρομικά που πρέπει να λάβει σήμερα για χρονική περίοδο οχτώ μηνών πρέπει να ανέλθουν στα 796 ευρώ, μεικτά.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα