Οδηγούν σε προσφυγές τους συνταξιούχους

Δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση αν προτίθεται να δώσει αναδρομικά και σε όσους δεν δικαιώθηκαν στο ΣτΕ – Οι ενώσεις καλούν τα μέλη τους να κινηθούν δικαστικά

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος

Σε έναν νέο γύρο προσφυγών οδηγεί η κυβέρνηση 2.250.000 συνταξιούχους που δεν κινήθηκαν νομικά τα προηγούμενα χρόνια, αφού τα αρμόδια στελέχη της δεν ξεκαθαρίζουν τι θα γίνει με τα αναδρομικά των 11 μηνών, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι συνταξιουχικοί φορείς, είτε επίσημα είτε άτυπα, καλούν όσα μέλη τους δεν έχουν κάνει αγωγές να προσφύγουν δικαστικά ως τα τέλη Ιουλίου για να μην υπάρξει θέμα παραγραφής. Παράλληλα, εκφράζουν την πρόθεση να φτάσουν ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας αναδρομικά τουλάχιστον 40 μηνών (από τα μέσα του ’15 ως τα τέλη του ’18).

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι που προσέφυγαν κατά των περικοπών που προκάλεσαν οι αντισυνταγματικοί νόμοι του 2012 δικαιούνται αναδρομικά 11 μηνών (περιλαμβάνουν τις περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και την αναλογία των «δώρων» που είχαν καταργηθεί). Το ύψος τους, ανάλογα με τα ποσά της κύριας και της επικουρικής σύνταξης κάθε δικαιούχου πριν από το «κούρεμα» του ’12, για τη μεγάλη πλειονότητα των «απομάχων της εργασίας» κυμαίνεται από 733 έως περίπου 6.812 ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), «παραμένει νομικά ανοιχτό το θέμα άσκησης αγωγών από τους συνταξιούχους για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους δεν έχουν ακόμα καταθέσει».

Γι’ αυτή τη μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων νομικοί υποστηρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει άμεσα πολιτική λύση από την κυβέρνηση με βάση την απόφαση του ΣτΕ κινδυνεύουν (εάν δεν κινηθούν νομικά ως τα τέλη Ιουλίου) να χάσουν τμήμα ή και το σύνολο των αναδρομικών 11 μηνών, λόγω παραγραφής πενταετίας.

Η ανησυχία των συνταξιούχων εντείνεται εξαιτίας των «θολών» δηλώσεων στις οποίες προχώρησαν χθες τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε» και πρόσθεσε -χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για τις επιστροφές και τον τρόπο που θα γίνουν- ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το δημοσιονομικό κόστος, το ύψος του οποίου… ακόμη υπολογίζουν.

Μπροστά στο ενδεχόμενο απωλειών ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος κάλεσε με δήλωσή του όλους τους συνταξιούχους που δεν το έχουν κάνει ήδη να προχωρήσουν ως τα τέλη του μήνα σε προσφυγές.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου αναφέρεται ότι «επιστρέφονται στους συνταξιούχους ελάχιστα σε σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των περικοπών».

Για τον λόγο αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διεκδίκησης των ποσών που περικόπηκαν ως τα τέλη του 2018, ενώ το επόμενο «βήμα» θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τα μασάνε οι υπουργοί

Κακά μαντάτα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς κυβερνητικά στελέχη θέτουν ζήτημα «δημοσιονομικού χώρου», ρίχνοντας «σκιές» ως προς το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση. Τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έθεσαν τη συγκεκριμένη διάσταση, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ως προς το πότε και το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, με τον δεύτερο μάλιστα να θέτει και άλλους παράγοντες και να δημιουργεί αμφιβολίες για το αν και πότε θα πάρουν τα χρήματα οι συνταξιούχοι.

Παρά το ότι δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση σέβεται την απόφαση του ΣτΕ, όπως άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι κάνει, ο κ. Πέτσας χαρακτηριστικά τόνισε ότι χρειάζονται, πρώτον, μελέτη της απόφασης, διότι έχει πολλές νομικές πτυχές που πρέπει να εξεταστούν, δεύτερον, να ληφθεί υπόψη η οικονομική και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και, τρίτον, να αποφασιστούν ο τρόπος και ο χρόνος ικανοποίησης όσων προβλέπονται σε αυτή την απόφαση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια ρύθμιση, η οποία θα καταλαμβάνει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων, και όχι μόνον εκείνων οι οποίοι προσέφυγαν, και αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ θα ενταχθεί στη γενικότερη δημοσιονομική στρατηγική και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τους συνταξιούχους, αλλά θα επιχειρήσει να στηρίξει και άλλες κατηγορίες, ιδίως τους νέους εργαζομένους και τις επόμενες γενιές, ώστε να δημιουργήσει ένα θετικό ισοζύγιο και για τα μελλούμενα.

«Λεφτά υπάρχουν…» παραδέχεται τώρα ο Σκυλακάκης

Μικρότερη του αναμενομένου ήταν η μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο, με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να παραδέχεται ουσιαστικά ότι «λεφτά υπάρχουν». Ο αρμόδιος υφυπουργός, παρουσιάζοντας τα νεότερα στοιχεία, σημείωσε πως τα φορολογικά έσοδα τον προηγούμενο μήνα ήταν βελτιωμένα κατά 102.000.000 ευρώ, σε σχέση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ η μείωσή τους έναντι του αρχικού προ πανδημίας στόχου (-12,7%) ήταν σημαντικά μικρότερη.

«Η καλή αυτή επίδοση δεν αίρει την πίεση που θα εξακολουθήσει να υπάρχει στα φορολογικά έσοδα τους επόμενους μήνες, λόγω της βαρύτατης ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, προπαντός στα έσοδα του τουρισμού» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 5.864 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 313.000.000 ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του Προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.232 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3.666 δισ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά 333.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα