Τρία SOS για τις δηλώσεις εισοδήματος με τις 8 δόσεις!

Οδηγίες της ΑΑΔΕ μετά την έναρξη ισχύος του νέου τρόπου καταβολής του φόρου και της έκπτωσης 2% για εφάπαξ πληρωμή

Οδηγίες τόσο για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που ήδη έχουν γίνει όσο και γι’ αυτές που υποβάλλονται από χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, μετά την έναρξη ισχύος του νέου τρόπου καταβολής του φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις και της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή του, αναλόγως πότε έκαναν -ή θα υποβάλουν- τις δηλώσεις, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που υποβάλλονται από το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου και έπειτα εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο. Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα απεικονίζει: α) ποσό οφειλής, β) έκπτωση, γ) ημερομηνία πληρωμής και δ) ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%).
Η κατανομή της οφειλής σε οκτώ δόσεις θα εμφανίζεται από την επομένη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.

2. Για τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί, ισχύουν τα εξής: α) Από σήμερα τα ποσά της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα) και των οκτώ δόσεων εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση, β) ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε οκτώ δόσεις και γ) το ποσό που τυχόν έχει ήδη καταβάλει αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ, δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, τρεις διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος ήδη έχει καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ. Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε οκτώ μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ. Συνεπώς, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση θα εμφανίζεται ότι οι πρώτες δύο δόσεις (των 112,50 ευρώ) έχουν εξοφληθεί. Για την τρίτη δόση θα παρουσιάζεται η διαφορά (37,50 ευρώ). Από την τέταρτη δόση και έπειτα θα εμφανίζεται η δόση προς καταβολή (112,50 ευρώ κάθε μήνα).

3. Για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα