Τριπλή θηλιά της Ευρώπης στο «πακέτο» της Βοηθείας

Σε «καλλωπισμένο» μνημόνιο η χώρα για να πάρει μέρος από τα 32 δισ. € της συμφωνίας. Πώς Κομισιόν και «ισχυροί» θα μας ελέγχουν

Τριπλά δεμένη» και σε διαρκές καθεστώς παρακολούθησης θα είναι η Ελλάδα (όπως και το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε., με τους πιο «ισχυρούς» να επιβάλουν, ως είθισται, τους όρους τους στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες) για να πάρει ένα μέρος από τις επιδοτήσεις και από τα δάνεια, συνολικού ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ, τα οποία της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, η Ελλάδα δύναται να λάβει ένα τμήμα -ή και το σύνολο, θεωρητικά, του ποσού- από τα περίπου 19,5 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων και τα περίπου 12,5 δισ. ευρώ των δανείων από το Ταμείο.

Ωστόσο, παρότι, προχθές, Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, από το Μέγαρο Μαξίμου και από τους αρμόδιους υπουργούς δινόταν η εντύπωση ότι έρχεται στη χώρα ένας πακτωλός χρημάτων, χωρίς επί της ουσίας μνημονιακού χαρακτήρα δεσμεύσεις, η αλήθεια μοιάζει να απέχει από αυτό το αφήγημα.Μέσα από την ανάλυση του περιεχομένου των βασικών αξόνων της πρόσφατης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Ελλάδα θα βρεθεί υπό καθεστώς ελέγχου και μάλιστα τριπλού! Η χώρα θα έχει μια διαρκή, τριπλή εποπτεία, που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Οι θεσμοί και το Eurogroup (με τα ισχυρά οικονομικά κράτη, ως είθισται, να περνούν τη δικιά τους σκληρή γραμμή) θα συνεχίσουν τη σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία μέσω αξιολογήσεων, εγκρίσεων δανείων και του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των υποχρεώσεων της Ελλάδας.
  2. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) και καθεμία από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τους «ισχυρούς» να έχουν τον πρώτο λόγο επί της ουσίας, θα μπορούν να κρίνουν κάθε αναπτυξιακό σχέδιο που θα υποβληθεί μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου (όπως και της Ελλάδας) και θα αποφασίζουν εάν είναι στο πλαίσιο των Βρυξελλών ή αν θα χρειάζεται τροποποιήσεις και παρεμβάσεις για να δοθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  3.  Ακόμη πιο αυστηρός αναμένεται και ο έλεγχος της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (περίπου 38 δισεκατομμύρια ευρώ αναλογούν για την Ελλάδα), με βάση όσα έχουν οριστεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2021-2027.
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα