Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Μηδενικό χαράτσι στις γονικές δωρεές για αγορά α’ κατοικίας

Αφορολόγητες είναι πλέον οι χρηματικές δωρεές από τους γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας. Με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιήθηκε και ισχύει αναδρομικά από τις 30 Ιουλίου η νέα διάταξη νόμου που προβλέπει μηδενικό φόρο μέχρι ενός ποσού. Συγκεκριμένα, για χρηματικές δωρεές που αφορούν ποσά έως 150.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται φόρος, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η φορολόγηση θα γίνεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%. Πρόκειται για μεγάλη ανάσα, καθώς μέχρι τώρα οι χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους επιβαρύνονταν με «χαράτσι» 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας εφαρμόζεται η κλίμακα του κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου, για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. αγορά αυτοκινήτου. Επίσης διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.

Η διαφορά για την τσέπη των φορολογουμένων είναι μεγάλη. Μέχρι σήμερα μια δωρεά ύψους 150.000 ευρώ επιβαρυνόταν με αυτοτελή φόρο ύψους 15.000 ευρώ, ενώ με τη νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση. Πολύ μεγάλη είναι η μείωση και στο επόμενο κλιμάκιο, καθώς για δωρεές χρηματικών ποσών έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1% (για το ποσό από τα 150.000 έως τα 300.000 ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος πέφτει από τα 30.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ. Με την ίδια εγκύκλιο απαλλάσσεται από τον φόρο η δωρεά της κινητής περιουσίας Ελληνα υπηκόου που κατοικούσε στο εξωτερικό για τουλάχιστον 10 συνεχή έτη, με την προϋπόθεση ότι σε περίπτωση μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών, ενώ η μεταβιβαζόμενη περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 12 έτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ