Παράταση στο παρά πέντε για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις, ο Θεοδωρικάκος έδωσε τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Aκόμα έναν μήνα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά. Μία μέρα προτού εκπνεύσει η προθεσμία και παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την παράταση της διαδικασίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ικανοποιώντας εν μέρει το καθολικό αίτημα της αγοράς. Και λέμε εν μέρει, γιατί οι περισσότεροι φορείς, όπως η ΠΟΜΙΔΑ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ζητούσαν να παραταθεί η προθεσμία έως το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΥΠΕΣ δίνει ανάσα σε όσους δεν έχουν τακτοποιήσει την εν λόγω εκκρεμότητα με τους δήμους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, έως τώρα έχουν γίνει 1.650.000 αιτήσεις και τα λεγόμενα «ξεχασμένα» τετραγωνικά που τακτοποιήθηκαν είναι πάνω από 35.000.000 τ.μ. «Η ροή των δηλώσεων τις τελευταίες μέρες αποδεικνύει ότι η έκταση του προβλήματος τελικά είναι τεράστια και τα αδήλωτα τετραγωνικά δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο πλειοψηφικός κανόνας. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι η έκτακτη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε για πολλούς μήνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει δημιουργήσει δυσκολίες σε πολλούς πολίτες, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας και όχι εξοικειωμένους με το διαδίκτυο, να ολοκληρώσουν αυτές τις δηλώσεις. Υπάρχει επίσης σύγχυση από ανακρίβειες που έχουν αναφερθεί στον δημόσιο διάλογο σε σχέση με άλλες εξελισσόμενες διαδικασίες, όπως η δήλωση αυθαιρέτων. Αυτοί είναι οι λόγοι που το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει μία τελική παράταση ως τις 30/9» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.

Υπενθυμίζεται ότι διορθωτική δήλωση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να υποβάλει κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει στην Εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του. Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019. Επιπλέον, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα