Σοβαρός ο κίνδυνος για τον κατώτατο μισθό!

Η βαθιά ύφεση απειλεί τον βασικό, μετατέθηκαν για τον Μάρτιο οι αποφάσεις! Μαύρα μαντάτα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Έρμαιο στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός. Με αφορμή την απόφαση για τη νέα παράταση της διαδικασίας καθορισμού του, η «δημοκρατία» υπενθυμίζει ότι με βάση τον νόμο του 2013, το ύψος του κατώτατου μισθού εξαρτάται από την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, η οποία βούλιαξε κατά -7,9% το 1ο εξάμηνο του έτους, κι ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί προεκλογικά την αύξησή του στα 700 ευρώ εντός τριετίας!

Νέα, τη δεύτερη κατά σειρά, παράταση της έναρξης της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού περιλαμβάνεται στις διατάξεις που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή. Ενώ, λοιπόν, η τετράμηνη διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τη νέα διάταξη η διαδικασία εκκινεί στα τέλη Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου 2021.

Μεταξύ των βημάτων που θα πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση τριμελούς επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και του ΟΜΕΔ, η αποστολή εκθέσεων από τους επιστημονικούς φορείς, η διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η διαβίβαση όλων των εγγράφων προς το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο είναι αρμόδιο για τη σύνταξη του τελικού πορίσματος που υποβάλλεται προς τον υπουργό Εργασίας, χωρίς όμως να έχει δεσμευτική ισχύ.

Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να κάνει τη σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, έκδηλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, με δεδομένη την καταστροφική πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις έντονες πιέσεις της αγοράς, το ύψος του νέου κατώτατου μισθού είναι σε κίνδυνο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 103 του ν. 4172/2013, «το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στα 650 ευρώ μεικτά (546 ευρώ καθαρά), ενώ καταργήθηκε και ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει άμεσα τις αποδοχές περίπου 1.000.000 εργαζομένων και ανέργων, καθώς το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και μία σειρά άλλων παροχών εξαρτάται από το ύψος του. Στον αέρα βρίσκεται και η τύχη των τριετιών, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που είχε καταθέσει ο ΣΕΒ επί της σχετικής εγκυκλίου του 2019, που όριζε ότι οι αποδοχές προσαυξάνονται έως και 195 ευρώ μηνιαίως αναλόγως των ετών προϋπηρεσίας. Με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο, παρατείνεται έως τα τέλη του έτους το υφιστάμενο πλαίσιο για την τηλεργασία, το οποίο μόνο αποτελεσματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς θεσπίστηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η τηλεργασία αφορούσε μία πολύ μικρή μειοψηφία εργαζομένων.

Παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας από τον περασμένο Ιούλιο, το νέο πλαίσιο ακόμη αναζητείται. Έτσι, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, εργοδότες και εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τη μεταξύ τους καχυποψία, καθώς σε περίπτωση που μία από τις δύο πλευρές δεν συμφωνεί στην εργασία εξ αποστάσεως τον λόγο έχουν η Επιθεώρηση Εργασίας και η Δικαιοσύνη.

Επιπρόσθετα, κατά κοινή ομολογία οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως είναι παντελώς απροστάτευτοι σε ό,τι αφορά τις ώρες που θα υποχρεώνονται να εργάζονται εκτός ωραρίου, αφού στα χαρτιά έμεινε και η εξαγγελία για την ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Συνεχίζεται η μεγάλη κοροϊδία με τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Επιβεβαιώνεται η απάτη σε βάρος εκατομμυρίων συνταξιούχων, καθώς στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η μεταφορά ποσού 1,4 δισ. ευρώ προς το υπουργείο Εργασίας για την καταβολή των «κουτσουρεμένων» αναδρομικών. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε την Παρασκευή ορίζεται ότι μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομικών ποσά ύψους 900.000.000 + 500.000.000 ευρώ, δηλαδή ακριβώς το ποσό που αποφάσισε αυθαίρετα και νομοθέτησε η κυβέρνηση ότι θα επιστρέψει σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να επιστραφούν σε 2.500.000 συνταξιούχους συνολικά 3,9 δισ. ευρώ, που αφορούν αναδρομικά για τις παράνομες περικοπές του 2012 σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και επιδόματα. Ωστόσο, η κυβερνητική τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούλιο στη Βουλή αποκλείει από τα αναδρομικά τις επικουρικές και τα δώρα, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να είναι πολύ λιγότεροι αλλά και όσοι τα πάρουν να δουν ποσά μικρότερα κατά 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει το 1,4 δισ. έως το τέλος του έτους και την εξαγγελία αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, εντέχνως διαρρέει ότι προωθείται μία νέα προσφυγή προς το ΣτΕ για μια δεύτερη πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι θα πρέπει να επιστραφούν. Και όλα αυτά την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να στραφούν εκ νέου στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν ένα μόνο μέρος από τις περικοπές των μνημονιακών χρόνων.

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα

Σφοδρές αντιδράσεις -ακόμα και στο φιλοκυβερνητικό ΚΙΝ.ΑΛ.- προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννης Βρούτση, το οποίο, μεταξύ άλλων, νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζομένους που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για «άλλη μία ευκαιρία να πλήξει η κυβέρνηση τα δικαιώματα των εργαζομένων, προωθώντας στην πανδημία ένα άκρως οπισθοδρομικό νομοσχέδιο», με το οποίο, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μειώνει το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, καθυστερεί την αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021 και παρατείνει το αποτυχημένο “Συν-Εργασία” μειώσεων μισθών και μετατροπής της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία». Σε ανακοίνωσή της, δε, η Χ. Τρικούπη υποστηρίζει ότι «θα σταθεί δυναμικά απέναντι στις πολιτικές της Ν.Δ. που θέλουν το μάρμαρο της κρίσης να πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι».

Σε ανακοίνωση του Τομέα Εργασίας σημειώνεται ότι «παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, μετά την κατακραυγή για την 11ωρη καθημερινή εργασία με απλήρωτη υπερωρία, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ο εργαζόμενος να δουλέψει δωρεάν και υποχρεωτικά τις μισές ώρες από την καραντίνα σε περίπτωση κρούσματος στην επιχείρηση» και σχολιάζει: «Δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει την υποχρεωτική και απλήρωτη εργασία, σε αντίθεση με το Εργατικό Δίκαιο, το Σύνταγμα και την κοινή λογική, που λέει οι ημέρες καραντίνας να υπολογίζονται σαν άδεια ασθενείας».

Προσθέτει ότι «το δώρο Χριστουγέννων θα είναι κουτσουρεμένο και υπολογισμένο με τα 534 ευρώ του επιδόματος» και ότι «η μονομερής επιβάρυνση των εργαζομένων δεν διαρκεί μόνο μέχρι τέλους του έτους», καθώς όπως αναφέρει, «οι αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα μεταφέρονται για τον Μάρτιο του… 2021, ενώ θα έπρεπε οι αυξήσεις να δοθούν προ καραντίνας».

Θετικές διατάξεις για εργαζομένους σε τουρισμό, τέχνη

Τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 50 για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε χιλιάδες εποχιακά εργαζομένους του επισιτισμού-τουρισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση την Τρίτη στη Βουλή, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό.

Παράλληλα, δίνεται δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν κατά τους θερινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).

• Με άλλη διάταξη, δίνεται οικονομική στήριξη, ύψους 534 ευρώ, σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς που είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ και τουριστικούς συνοδούς που διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.

• Επίσης, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η χορήγηση άδειας νόσησης τέκνων λόγω Covid-19 για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου, η οποία θα πληρώνεται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από το κράτος.

• Επεκτείνεται και τον Οκτώβριο η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και καταβολής ειδικής αποζημίωσης (έως 534 ευρώ) για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού. Όποιοι τεθούν σε αναστολή θα δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Το μέτρο μπορεί να παραταθεί έως το τέλος του έτους με νομοθετική ρύθμιση.

• Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για όλες τις επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα