Συνήγορος του Πολίτη: Το ΣτΕ έχει κρίνει επικουρικές-δώρα!

Η ανεξάρτητη Αρχή «δικαιώνει» συνταξιούχο σε ερώτημά του, εκθέτοντας Μαξίμου και κυβέρνηση

Άλλο ένα πλήγμα δέχθηκε η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξαπατήσει 2.500.000 συνταξιούχους για τα αναδρομικά. Απαντώντας σε ερώτημα που έθεσε, με αναφορά του, συνταξιούχος, ο Συνήγορος του Πολίτη στις 31 Αυγούστου 2020 επισημαίνει σαφώς ότι τα θέματα που άπτονται των περικοπών και των επικουρικών συντάξεων έχουν επιλυθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρόσφατη απόφαση επί της πιλοτικής δίκης που είχε ζητήσει ο ΕΦΚΑ.

Η απάντηση της ανεξάρτητης Αρχής προς τον συνταξιούχο που απηύθυνε το ερώτημα δεν έχει δεσμευτική ισχύ, καθιστά όμως έκθετη για άλλη μία φορά την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για την κατάπτυστη πολιτική απόφαση να υποκλέψει 2,5 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά, μέσω της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που φημολογείται πως το υπουργείο Εργασίας εξετάζει ένα νέο κυβερνητικό αίτημα για πιλοτική δίκη από το ΣτΕ, το οποίο θα αφορά μόνο τα αναδρομικά από τις επικουρικές συντάξεις.

Είχε προηγηθεί η υπ’ αριθμ. 1439/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ότι θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά 11 μηνών στους συνταξιούχους για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, λόγω των μνημονιακών περικοπών του 2012. Αντί η κυβέρνηση να αποδώσει το σύνολο των αναδρομικών, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, δρομολόγησε την επιστροφή 1,4 δισ. ευρώ, με συνέπεια περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι να μένουν εκτός καταβολών και οι υπόλοιποι να λαμβάνουν ποσά μειωμένα έως και κατά 1.000 ευρώ. Είναι δε τέτοια η εμμονή της κυβέρνησης να κλείσει άρον άρον το θέμα που ο πρωθυπουργός αναμένεται το Σάββατο να ανακοινώσει την εξόφληση των κουτσουρεμένων αναδρομικών το φθινόπωρο, ώστε να αποτρέψει ένα νέο κύμα προσφυγών.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), η οποία καλεί την κυβέρνηση «να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή της, που μάλιστα συμπεριελήφθη στο άρθρο 114 του ν. 4714/2020, και να καταβάλει το 11μηνο ΟΛΩΝ των αναδρομικών συμπεριλαμβάνοντας (εκτός από τις κύριες) και τις περικοπές επί των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα αναλογούντα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας, χωρίς κανέναν απολύτως αποκλεισμό και χωρίς ουδεμία αδικαιολόγητη εξαίρεση».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα