Τα καταστήματα εστίασης σχεδιάζουν απεργία

Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ προτείνει κλείσιμο καταστημάτων από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου ως αντίδραση στην αφαίμαξη του κλάδου

Γενικό lockdown στην εστίαση από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου ως αντίδραση στην αφαίμαξη του κλάδου προτείνει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Όπως επισημαίνει το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, τα προβλήματα της εστίασης έχουν φέρει σε απόγνωση και θυμό τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πια μπροστά τους την απειλή του αφανισμού λόγω των συνεπειών που έχουν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Το σωματείο θέτει 20 αιτήματα, μεταξύ των οποίων η απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.ά. Όπως επίσης, ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι έως σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑμεΑ, καροτσιών.

Παράλληλα, απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας μετά τις 24.00, επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας εσωτερικών χώρων, catering, αιθουσών δεξιώσεων γάμων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κ.λπ. Ακόμη, μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου, μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ και φορολογικοί συντελεστές 10% για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους. Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ ζητά, επίσης, επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ κ.λπ.), αλλά και να δοθεί δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη από 1/1/2021 για όλες τις οφειλές, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί.

Από τη στιγμή που άρχισε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι βράδυ πλέον έχουν μειώσει το προσωπικό τους είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι.

«Είναι έξω από κάθε λογική η απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα αυτές οι επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους που μπορεί εύκολα να τηρηθεί το πρωτόκολλο με τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτεί η περίσταση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το ωράριο λειτουργίας τους» σημείωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα