Πακέτο μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ με ημερομηνία λήξης

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν απαντούν στα προβλήματα της ρευστότητας και των κορονοχρεών. Ανησυχία προκαλεί και η προαναγγελία αλλαγών στα εργασιακά

Θετικό είναι το πρόσημο που μπαίνει δίπλα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. Είναι, όμως, αναπόφευκτο να μπει και το «αλλά», καθώς δεν δίνουν λύση σε βασικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, όπως η ρευστότητα και η ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του Covid-19.

Παράλληλα, αρκετά από αυτά είναι μέτρα με ημερομηνία λήξης, χωρίς μόνιμο χαρακτήρα, ενώ κάποια αποτελούν απλά συνέχεια της συνταγής που δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, κάτι που αποτυπώνεται στην εκτόξευση της ύφεσης και της ανεργίας.

Ανησυχία προκαλούν επίσης οι αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στα εργασιακά, κάνοντας λόγο για παρωχημένες ρυθμίσεις. «Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό. Ξέρω ότι θα σημάνουν τα τύμπανα του πολέμου, καθώς τα εργασιακά αποτελούν και θέμα ταμπού για την αντιπολίτευση. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το πακέτο μέτρων ύψους 6,8 δισ. ευρώ, ωφελημένοι είναι κατά κύριο λόγο τα μεσαία εισοδήματα, οι επιχειρήσεις, οι άνεργοι, οι εποχικά εργαζόμενοι και οι κάτοικοι μικρών νησιών. Πέρα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:

1.Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για κάθε νέο υπάλληλο με όρο ότι δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας. Επιδότηση 200 ευρώ θα έχει η εταιρία που θα προσλάβει μακροχρόνια άνεργο. Η ρύθμιση μεταφράζεται σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ ή αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ.

2. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» επεκτείνεται έως το 2021. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Σε αυτούς προστίθενται οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

3. Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος των επιχορηγήσεων θα είναι 1,5 δισ. ευρώ και θα μπορούν να συμμετέχουν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και οι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Δρομολογείται και ο τέταρτος κύκλος για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600.000.000 ευρώ.

4. Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.

5. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά, όπως τα Φούρνοι, Κάσος, Νίσυρος, Τήλος, Οινούσες, Λειψοί, Χάλκη, Οθωνοί, Ερεικούσα, Μαθράκι, Καστελόριζο, Ψαρά, Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Ψέριμος, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Σαρία, Καλόλιμνος, Γυαλί, Φαρμακονήσι, Μαράθι, Σαμιοπούλα, Αντίψαρα και Αγιος Μηνάς.

6. Για τους απασχολουμένους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, φορολογική και ασφαλιστική. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

7. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες.

8. Προστατεύεται μέχρι το τέλος του έτους η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών. Από τον Ιανουάριο του 2021 οι πιο αδύναμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.

9. Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα