Σφοδρή επίθεση των συνταξιούχων στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αναδρομικά

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καλεί 1.500.000 δικαιούχους που δεν θα πληρωθούν αναδρομικά να προσφύγουν στα δικαστήρια έως το τέλος του έτους

Σε αναβρασμό παραμένουν οι συνταξιούχοι, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταβολή αναδρομικών τον Οκτώβριο. Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, όχι μόνο δεν καθησύχασε τους απόμαχους της εργασίας, που είδαν να χάνονται από τις συντάξεις τους 80 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010 και έπειτα, αλλά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Ο πρωθυπουργός είπε ψέματα ότι 2.500.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά» τονίζει στη «δημοκρατία» ο επικεφαλής του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος. Το ΕΝΔΙΣΥ παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να καλέσει 1.500.000 συνταξιούχους, οι οποίοι μένουν εκτός καταβολής αναδρομικών, να προσφύγουν στα δικαστήρια έως το τέλος του έτους, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης του συνόλου των ποσών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των συνταξιούχων περίπου 400.000, οι οποίοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια τα προηγούμενα χρόνια, θα πάρουν το σύνολο που αναλογεί για το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, δηλαδή όσα αντιστοιχούν σε κύριες, επικουρικές και δώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, αυτοί δικαιούνται και τους νόμιμους τόκους που αντιστοιχούν σε 6% ετησίως. Παράλληλα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προαναγγέλλει και προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ερμηνεύει αυθαίρετα την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε στην πιλοτική δίκη που είχε ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά για το επίμαχο ενδεκάμηνο τόσο για κύριες όσο και για επικουρικές και δώρα.

Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, περίπου 900.000 με 1.000.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα λάβουν τον Οκτώβριο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στις περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2012.

Ωστόσο, αφήνοντας εκτός καταβολής τα ποσά που προέρχονται από τις επικουρικές και τα δώρα, αφενός μεν όσοι λάβουν αναδρομικά θα είναι μειωμένα κατά περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο, αφετέρου δε μένουν εκτός καταβολής 1.500.000 άτομα, κατά κύριο λόγο χαμηλοσυνταξιούχοι και όσοι ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα