Μόνο δύο δράσεις για ιδιώτες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το νέο «Εξοικονομώ» και η ηλεκτροκίνηση αφορούν τα νοικοκυριά, οι υπόλοιπες είναι για τις επιχειρήσεις

Δράσεις σχεδιασμένες ως επί το πλείστον για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τα έργα που έχει προτείνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νέο «Εξοικονομώ» και η ηλεκτροκίνηση (αφορά όμως ελάχιστους) αποτελούν τις μόνες δράσεις που απευθύνονται στα νοικοκυριά, καθώς όλες οι υπόλοιπες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.

Οι επτά άξονες που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης είναι οι εξής: Κύμα Ανακαινίσεων, Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις και δράσεις για τις ΑΠΕ, Ηλεκτροκίνηση, Δράσεις για την προστασία της Φύσης, Απολιγνιτοποίηση, Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων

Το κύμα ανακαινίσεων περιλαμβάνει τις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτίρια. Στο επίκεντρο βρίσκεται το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», που είναι πολύ μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό και ένταση ενισχύσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, στόχος είναι πλέον με τον νέο σχεδιασμό να καλύπτονται 60.000 κτίρια τον χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα από τα προγράμματα εξοικονόμησης είχαν καλυφθεί 130.000 κτίρια σε μία δεκαετία. «Το πρόγραμμα αυτό θα είναι μακράν το μεγαλύτερο του Ταμείου Ανάκαμψης όσον αφορά τουλάχιστον το δικό μας υπουργείο και θα αφορά όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τα δημόσια κτίρια.

Το νέο πρόγραμμα δεν θα έχει εξάλλου μόνο τη διάσταση της εξοικονόμησης, αλλά και αυτή της ενεργειακής αυτονομίας, μέσα από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας (φωτοβολταϊκά στις στέγες) και τη διαχείριση της ενέργειας με έξυπνα συστήματα» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο συνέδριο Olympia Forum.

Υπογράμμισε επίσης ότι, πέρα από τα 19 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπονται και δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ έχει στραφεί προς όλους τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους και ιδιαίτερα τους ενεργειακούς, ζητώντας τους ιδέες για πράσινες επενδύσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω των δανείων αυτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα