Έως τέλος Οκτωβρίου οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Παράταση θα δώσει το υπ. Οικονομικών, καθώς τα φετινά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Τ η δυνατότητα καταβολής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ με έναν μήνα καθυστέρηση, χωρίς καμία επιπλέον προσαύξηση, θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα φετινά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο και η προθεσμία καταβολής έληγε κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, άμεσα κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Οκτωβρίου, δηλαδή ταυτόχρονα με τη δεύτερη δόση, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

Όπως επισημαίνεται, τα εκκαθαριστικά θα ξεκινήσουν να αναρτώνται αργά το απόγευμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, καθώς θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα εκκαθάρισης του φόρου εξαιτίας της πρόσφατης ρύθμισης, με την οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε έξι, αντί για πέντε, δόσεις, έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021, ενώ απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ περίπου 10.500 ακίνητα που αφορούν πρώτη κατοικία σε 26 μικρά νησιά, ακριτικά και μη, σε υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, αλλαγές στον φόρο θα πρέπει να περιμένουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 14 περιοχές της χώρας, και ειδικότερα αυξήσεις σε έξι περιοχές και μειώσεις σε οκτώ, εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απαιτήθηκε ο ορισμός νέων αντικειμενικών αξιών στις περιοχές αυτές. Πέραν αυτών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τα ίδια ποσά με πέρυσι, εκτός βέβαια από όσους είχαν αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση, αλλά και από όσους προχώρησαν στην αποκάλυψη αδήλωτων τετραγωνικών.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί, και μάλιστα αναδρομικά. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και φέτος σε ισχύ οι μειώσεις που θεσμοθετήθηκαν πέρυσι, ενώ συνολικά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα