Επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας – Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης

Πλήρης οδηγός για το πρόγραμμα-μαμούθ του υπουργείου Εργασίας που επιδοτεί για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων

Την Πέμπτη αρχίζουν οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «μαμούθ» του υπουργείου Εργασίας για την επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 345.000.000 ευρώ, επιδοτεί για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις-εργοδότες ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ πριμοδοτεί με επιπλέον 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού τις θέσεις εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους, πέραν της κάλυψης των εισφορών.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν όσοι άνεργοι θα προσληφθούν μετά την 1η Οκτωβρίου, εφόσον οι επιχειρήσεις-εργοδότες που θα υποβάλουν αίτηση είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι όροι που τέθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν καμία μέριμνα για τη στήριξη των χιλιάδων επιχειρήσεων που προσπαθούν με μεγάλη δυσκολία να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό, αλλά αντίθετα ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για την αντικατάστασή του από όσους θα προσληφθούν με κρατική επιδότηση.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή όριζε ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, χωρίς να βάζει φρένο σε φαινόμενα τυχόν εκμετάλλευσής τους από εργοδότες που θα επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν το «ακριβό» υπάρχον προσωπικό με νέους, φτηνότερους εργαζομένους. Προχωρώντας ένα βήμα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες ορίζει ότι «στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν την 18/9/2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων».

Ταυτόχρονα, ενώ τίθεται ο περιορισμός ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων σύμβασης των ωφελουμένων, αυτός ο όρος δεν αφορά τους ήδη εργαζομένους στην ίδια επιχείρηση. Ετσι, για αυτούς ο εργοδότης θα μπορεί να αποφασίσει π.χ. ότι θα μετατρέπει τη σύμβασή τους από πλήρη σε μερική, με συνέπεια τη δραστική μείωση στις αποδοχές τους.

Οι εργοδότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνεται υπόψη για τον έλεγχο του κριτηρίου της διατήρησης του μέσου όρου των θέσεων εργασίας αφορά το σύνολο των μισθωτών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Στον αριθμό αυτό δεν προσμετρώνται:

  • εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας λύεται λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου,
  • εργαζόμενοι των οποίων λήγει η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου,
  • εργαζόμενοι οι οποίοι αποχωρούν οικειοθελώς.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι που τοποθετούνται στις νέες θέσεις εργασίας του προγράμματος δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και οι συμβάσεις εργασίας τους δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή, ενώ μπορούν να παράσχουν την εργασία τους και με τηλεργασία, εφόσον η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει. Ταυτόχρονα, οι ρυθμίσεις που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας ισχύουν και για τους ωφελούμενους εργαζομένους του προγράμματος.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν για καθέναν δυνητικά ωφελούμενο που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση σε ειδικό έντυπο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν τα εξής:

  • τα στοιχεία της επιχείρησης,
  • τα στοιχεία του δυνητικά ωφελουμένου που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα, τις μηνιαίες μεικτές και τις αντίστοιχες καθαρές, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αποδοχές του, οι οποίες δεν μπορούν να υπολείπονται για πλήρη απασχόληση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου ή για μερική απασχόληση, της αντίστοιχης αναλογίας μισθού ή ημερομισθίου αυτού,
  • εάν ο δυνητικά ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος,
  • το πιστωτικό ίδρυμα και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) της επιχείρησης και μόνο για την περίπτωση που η επιχείρηση-εργοδότης αιτείται να προσλάβει μακροχρόνια άνεργο.
{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα