Κούρεμα-ανάσα δύο ταχυτήτων για τα ενοίκια! Ποιοι δικαιούνται υποχρεωτικό «ψαλίδι» 40% και ποιοι εθελοντικό 30%

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εθελοντική μείωση του μισθώματος

Aνάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση δίνει η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο για τον Σεπτέμβριο, ενώ σε άλλη απόφαση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μπορούν να συμφωνήσουν γι’ αυτόν τον μήνα «κούρεμα» στο ενοίκιο σε εθελοντική βάση.

Μια επιχείρηση που πλήττεται από την πανδημία και έχει δει τον τζίρο της σε ελεύθερη πτώση μπορεί να πληρώσει μειωμένο ενοίκιο κατά 40% και τον Σεπτέμβριο. Προϋπόθεση να ήταν ενεργός ο κύριος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20 Μαρτίου του 2020 και αν έχουν και δευτερεύοντα ΚΑΔ, τα ακαθάριστα έσοδα του 2018 να είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020.

Μεταξύ άλλων, μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα μπορούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: Αεροπορικές μεταφορές επιβατών, ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, camping κ.λπ., επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και… διαστημόπλοιων, σχολικά κυλικεία, εστίαση (όχι take away και delivery), οργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων, δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).

• Εθελοντική μείωση τουλάχιστον 30%. Το μέτρο της μείωσης του ενοικίου γίνεται προαιρετικό σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία και μπορεί να καταβληθεί με «κούρεμα» τουλάχιστον 30% κατόπιν συμφωνίας εκμισθωτή και ενοικιαστή.

Για παράδειγμα, σε ένα μίσθωμα 1.000 ευρώ θα πρέπει η μείωση να γίνει το λιγότερο κατά 300 ευρώ (30%). Αν όμως, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής συμφωνήσουν να πληρωθεί το μισό ενοίκιο (κούρεμα 50%), θα καταβληθεί για τον Σεπτέμβριο το ποσό των 500 ευρώ. Ως αντιστάθμισμα, ο ιδιοκτήτης θα αποζημιωθεί με το 20% του καταβαλλόμενου μισθώματος, δηλαδή 100 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει τη δήλωση Covid στο TAXISnet, που θα βρει στην εφαρμογή δήλωσης μισθώσεων ακινήτων.

• Μείωση ενοικίου κατόπιν συμφωνίας μπορεί να γίνει σε τομείς, όπως:

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών και σπορών, λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκμετάλλευση πολυκαταστημάτων (υπεραγορές), λιανικό εμπόριο διαφημιστικών ειδών (μπρελόκ, μπλούζες, αναπτήρες, στιλό κ.λπ.), λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά, λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.

Δεν είναι αρκετά τα μέτρα, επιμένει ο ΕΣΑ

Μείωση ενοικίων και για το λιανεμπόριο -προτού να είναι αργά- ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη συνέχιση στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσων στεγάζονται σε μισθωμένα ισόγεια καταστήματα, όπου το ενοίκιο καλύπτει μεγάλο ποσοστό του κόστους λειτουργίας τους. Με αφορμή τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών με την οποία προσδιορίζονται οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον Σεπτέμβριο, ο ΕΣΑ σημειώνει ότι το λιανικό εμπόριο έμεινε άλλη μία φορά εκτός του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων.

Ακόμα και η απόφαση για την προαιρετική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των ΚΑΔ του εμπορίου, αλλά μόνο επιλεγμένους ΚΑΔ της λιανικής. Ο ΕΣΑ θα προβεί άμεσα σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ ώστε να γίνουν ενέργειες που θα διευκολύνουν τη συναίνεση ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με σκοπό να διασωθούν οι υφιστάμενες μισθώσεις, οι εμπορικές επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα