«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα

Έμμεση αύξηση μισθού θα δουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από την Πρωτοχρονιά, από την κατάργηση -για έναν χρόνο- της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μέτρο αφορά όσους εργαζομένους δεν έχουν πληγεί από την κρίση, δηλαδή δεν αφορά συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, που θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την εισφορά και το 2021, ενώ περιλαμβάνει τα έσοδα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020 από ελεύθερο επάγγελμα, ενοίκια, μερίσματα και αγροτική δραστηριότητα.

Στις περιπτώσεις που ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από πολλές πηγές, θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης μόνο στο εισόδημα για το οποίο δεν υπάρχει απαλλαγή, δηλαδή στο εισόδημα των δημοσίων υπηρεσιών υπαλλήλων και τις συντάξεις.

Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος με μισθό 1.100 ευρώ τον μήνα και έσοδα από ενοίκια 500 ευρώ τον μήνα δεν θα πληρώσει εισφορά για τα μισθώματα που εισπράττει, αλλά μόνο για τον μισθό του από το Δημόσιο.Το όφελος για τους φορολογουμένους θα φανεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2021. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η ελάφρυνση θα φανεί από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2021, στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου, καθώς η ειδική εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από τις μηνιαίες αποδοχές.

Ένας μισθωτός που βγάζει 12.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 857 ευρώ τον μήνα, θα έχει όφελος μόλις… 0,79 ευρώ τον μήνα.

Μεγαλύτερο όφελος θα έχουν όσοι διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει μεγάλο όφελος η μεσαία τάξη, που έχει πληγεί από την κρίση.

Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ωστόσο λόγω του κορονοϊού δεν κατάφερε να υλοποιήσει αυτή την εξαγγελία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης από το 2021 όχι μόνο για τους μισθωτούς, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Εισόδημα:

12.000 € ➞ Όφελος 0,79 € / μήνα

16.000 € ➞ Όφελος 6,29 € / μήνα

20.000 € ➞ Όφελος 12,57 € / μήνα

25.000 € ➞ Όφελος 30,43 € / μήνα

50.000 € ➞ Όφελος 148,29 € / μήνα

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα