Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9 δισ. €

Από σήμερα το απόγευμα αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών στους συνταξιούχους, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου, όχι όμως και για τους κληρονόμους θανόντων δικαιούχων αναδρομικών, οι οποίοι θα πρέπει να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία ώστε να πληρωθούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έως τα τέλη του έτους.

Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ. ευρώ, ήτοι 1,174 δισ. ευρώ σε 967.625 συνταξιούχους και 167.000.000 ευρώ, τα οποία προορίζονται για τους κληρονόμους 172.222 θανόντων συνταξιούχων. Επομένως, η κυβέρνηση υφαρπάζει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιδίκασε αναδρομικά και για τις επικουρικές και για τα δώρα, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή εκτός αναδρομικών μένει πάνω από το 50% των συνταξιούχων.

Για την αποφυγή του συνωστισμού στις τράπεζες, οι συντάξεις θα καταβληθούν και αυτόν τον μήνα σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται την ίδια ημέρα.

Έτσι, αύριο (Παρασκευή) τυπικά θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Ωστόσο, τα ποσά θα αρχίσουν να εμφανίζονται σταδιακά στους λογαριασμούς από σήμερα. Στις 26 Οκτωβρίου 2020 (Δευτέρα) θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Αντιστοίχως, συντάξεις και αναδρομικά θα εμφανίζονται από το απόγευμα της Παρασκευής. Στις 27 Οκτωβρίου 2020 (Τρίτη) θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, και στις 29 Οκτωβρίου 2020 (Πέμπτη) θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, και των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Η πληρωμή των αναδρομικών θα πραγματοποιηθεί σε διακριτό κωδικό, ενώ είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές, και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Τα αναδρομικά, όμως, αφορούν το χρονικό διάστημα από 11 Ιουνίου 2015 έως και τις 12 Μαΐου 2016 και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει όσοι τα λάβουν να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, ενώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα καταβληθούν αναδρομικά για τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα θα λάβουν αναδρομικά μόνο για τις μειώσεις του νόμου 4093.

Σε ό,τι αφορά τους κληρονόμους των 172.222 θανόντων συνταξιούχων, το υπουργείο Εργασίας υπόσχεται ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στην οποία θα πρέπει να καταθέσουν σειρά δικαιολογητικών.
Μάλιστα, μετά την καταβολή των ποσών θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος και, όπου εντοπιστούν παρατυπίες, τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αναδρομικών είναι να μην έχει γίνει αποποίηση κληρονομιάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα