Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα

Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση όχι μόνο αποφάσισε αυθαίρετα να μην αποδώσει το σύνολο των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά δεν είναι σε θέση να καταβάλει στους συνταξιούχους ακόμη και αυτά τα πενιχρά ποσά που θεωρεί ότι δικαιούνται. Με δύο παραδείγματα που φέρνει στο φως σήμερα η «δημοκρατία» φαίνεται ξεκάθαρα ότι αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, άγνωστο πώς και γιατί κατέβαλε στους συνταξιούχους ποσά έως και 75% λιγότερα!

(ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 1 + ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 1)

Στην πρώτη περίπτωση που παραθέτουμε, συνταξιούχος είχε περικοπές 41,65 ευρώ από τον νόμο 4051/12 και 160,54 ευρώ από τον νόμο 4093/2012, σύνολο 202,19 ευρώ κάθε μήνα. Καθώς η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά 11 μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016), ο συνταξιούχος αυτός θα έπρεπε να λάβει 2.090,65 ευρώ (202,19 Χ 11= 2.224,09 ευρώ – 6% εισφορά ασθενείας). Είδε, όμως, να του καταβάλλονται 548,53 ευρώ, δηλαδή 1.542 ευρώ λιγότερα.

(ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 2 + ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2)

Στη δεύτερη περίπτωση, συνταξιούχος που είχε περικοπή 57,11 ευρώ κάθε μήνα μόνο από τον νόμο 4093/2012 αντί για 590,52 ευρώ (57,11 Χ 11= 628,21 – 6% εισφορά ασθενείας), πήρε αναδρομικά 11 μηνών 450,22 ευρώ, δηλαδή περίπου 140 ευρώ λιγότερα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το απόγευμα της Παρασκευής έφταναν στα γραφεία της «δημοκρατίας» καταγγελίες για σημαντικές παραλείψεις στις πληρωμές. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου καταβλήθηκαν μόνο οι συντάξεις, κύρια και επικουρική, χωρίς τα αναδρομικά, αλλά και περιπτώσεις που συνέβη το ακριβώς αντίθετο: καταβλήθηκαν τα αναδρομικά, αλλά όχι οι συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του παραδεχόταν ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων οι καταβολές των αναδρομικών είναι πλημμελείς και τα πλήρη ποσά θα πιστωθούν έως το τέλος του έτους, αλλά, ταυτόχρονα, έκρινε σκόπιμο να κάνει λόγο για «ανυπόστατες και αναληθείς ανακοινώσεις σχετικά με υποτιθέμενα λάθη στην καταβολή των αναδρομικών ποσών, προκαλώντας σύγχυση και αλλοιώνοντας την πραγματικότητα». Η κατάσταση το απόγευμα της Παρασκευής έγινε περισσότερο χαοτική εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, με αποτέλεσμα, ενώ το υπουργείο Εργασίας είχε δώσει την εντολή καταβολής συντάξεων και αναδρομικών, να μην είναι έως το μεσημέρι του Σαββάτου εφικτή η διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων, οπότε και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα.

Η καταβολή αναδρομικών και συντάξεων συνεχίζεται αύριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), ενώ θα ολοκληρωθεί στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη, με τις συντάξεις και τα αναδρομικά του Δημοσίου, των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ