Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι

Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου στον ΕΦΚΑ ώστε να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το σύνολο των αναδρομικών που τους αναλογούν. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος: «Εάν οι συνταξιούχοι δεν καταθέσουν την αίτηση, νομιμοποιούν την αυθαιρεσία της κυβέρνησης».

Καθώς η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις ολοκληρώνεται στα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει οριστική ταφόπλακα στα όσα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι θα πρέπει να επιστραφούν.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που το υπουργείο Εργασίας είχε ζητήσει, θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους αναδρομικά συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ, που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, και πηγάζουν από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012.
Καθώς η κυβέρνηση ερμήνευσε κατά το δοκούν την απόφαση, δεν επιστρέφει στους συνταξιούχους αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα, ενώ μειώνει δραματικά το ποσό στα 1,4 δισ. ευρώ περίπου.

«Εάν οι συνταξιούχοι δεν εγείρουν ενστάσεις, χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης. Θα πρέπει να πρωτοκολλήσουν στον ΕΦΚΑ τις αιτήσεις εντός διμήνου» επισημαίνει ο κ. Μητρόπουλος και καλεί το υπουργείο Εργασίας «να δώσει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε αυτή την κρίσιμη περίοδο εν μέσω πανδημίας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι την ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι κληρονόμοι των 172.000 θανόντων συνταξιούχων, αν και για τη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα της καταβληθούν τα αναδρομικά.

Νέα παραδοχή Βρούτση: Δεν θα πληρωθούν όλοι

Την ώρα που στις τάξεις των συνταξιούχων ο αναβρασμός καλά κρατεί, ο υπουργός Εργασίας αυτοσυγχαίρεται, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών συνεχίζεται ομαλά.

Αυτή, εξάλλου, ήταν και η μοναδική αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση, που, όμως, ουδόλως καθησυχάζει τους χιλιάδες απόμαχους της ζωής οι οποίοι είδαν πενιχρά ποσά στους λογαριασμούς τους.

Βεβαίως, την ίδια στιγμή ο κ. Βρούτσης παραδέχεται δημόσια ότι αυτό που είχε πει από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός στις 29 Ιουλίου ότι «η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ» ήταν λόγια του αέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, 1.145.551 συνταξιούχοι και δικαιούχοι των αναδρομικών ποσών θα λάβουν συνολικά 1.325.324.058,08 ευρώ, όταν το σύνολο των συνταξιούχων είναι τον Οκτώβριο 2.481.970 άτομα.

Επομένως 1.336.419 συνταξιούχοι, και μάλιστα στην πλειονότητά τους όσοι λαμβάνουν μεσαίες και χαμηλές συντάξεις, μένουν εκτός καταβολών, με αποτέλεσμα να επανέρχονται ανά διαστήματα οι πληροφορίες περί στοχευμένου έκτακτου μερίσματος από την κυβέρνηση στα τέλη του έτους.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει για άλλη μία φορά ότι με την ολοκλήρωση της επιστροφής των αναδρομικών ποσών στους συνταξιούχους ο e-ΕΦΚΑ θα δημιουργήσει τον Νοέμβριο ψηφιακή πλατφόρμα για τα αναδρομικά ποσά των κληρονόμων των συνταξιούχων και ακολούθως θα υπογραφεί και η σχετική εγκύκλιος που θα καθορίζει τη διαδικασία και το πλαίσιο της επιστροφής και αυτών των αναδρομικών ποσών.

Σήμερα καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα