ΣτΕ: Στις 15 Ιανουαρίου θα γίνει η δίκη για τα αναδρομικά

Το ΕΔΙΣΥ, σύλλογοι των συνταξιούχων σε ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ και φυσικά πρόσωπα ζητούν την ακύρωση υπουργικών αποφάσεων για καταβολή ποσού 1,4 δισ. €

Για τις 15 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση της νέας προσφυγής που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι χιλιάδων συνταξιούχων για τα αναδρομικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση επί της προσφυγής κατά των υπουργικών αποφάσεων που έδωσαν στους συνταξιούχους ψαλιδισμένα αναδρομικά αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού, με στόχο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιστρέψει στους απομάχους της εργασίας αναδρομικά όχι μόνο για τις κύριες συντάξεις, αλλά και για τις επικουρικές και τα δώρα.

Στην προσφυγή που κατέθεσαν διά του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη στις 21 Οκτωβρίου 2020, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σύλλογοι συνταξιούχων από την ΑΤΕ, τον ΗΣΑΠ, τον ΟΑΣΑ αλλά και φυσικά πρόσωπα ζητούν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για την καταβολή των αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Με την προσφυγή ζητούν: α) να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ, β) για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, θα έπρεπε να επιστραφούν αναδρομικά 3,9 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, επιστράφηκαν αναδρομικά μόλις 1,4 δισ. ευρώ και εκτός καταβολών έμειναν περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2.600.000 συνταξιούχων και μάλιστα όσοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η καταβολή αναδρομικών, πάντοτε μόνο για τις κύριες συντάξεις, για τους κληρονόμους 172.222 θανόντων συνταξιούχων, για τους οποίους ο υπουργός Εργασίας είχε υποσχεθεί ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Νοεμβρίου ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κατάθεση από συνταξιούχους της αίτησης θεραπείας, την οποία δημοσίευσε και η «δημοκρατία», κατά της αυθαίρετης απόφασης της κυβέρνησης, η οποία προχώρησε στην καταβολή αναδρομικών με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, τα οποία όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, αλλά έχουν και σωρεία λαθών στα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα