Αυξήσεις μέσω… ΑΔΜΗΕ στο ρεύμα από Χατζηδάκη

Οι καταναλωτές, αντί να δουν μειώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού, θα πληρώσουν κι από πάνω τις διασυνδέσεις του Διαχειριστή σε νησιά και αιολικά πάρκα

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα φέρει το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, ώστε να αναλάβει την υλοποίηση των διασυνδέσεων σε μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά ή σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αν η πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, σχεδόν σίγουρα σε συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), γίνει δεκτή από την ηγεσία του τελευταίου, τότε έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές.

Οι τελευταίοι, δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν από το σκοτσέζικο ντους του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος, ενώ πανηγύριζε πως η «διάσωση» της ΔΕΗ δεν θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά, τα «φιλοδώρησε» πρόσφατα με αυξήσεις μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Οι ΥΚΩ καταβάλλονται από όλους τους πελάτες στην ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να έχουν τις ίδιες τιμές με την ηπειρωτική χώρα, μολονότι ηλεκτροδοτούνται από πανάκριβες μονάδες που καίνε πετρέλαιο, επειδή εδώ και χρόνια δεν ολοκληρώνονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως π.χ. η Αττική – Κρήτη.

Υποτίθεται πως αν γίνουν οι διασυνδέσεις τότε θα καταργηθούν οι ΥΚΩ, γιατί θα κλείσουν οι πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Συνεπώς τα νοικοκυριά θα είχαν μειώσεις, που απανωτές πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΝ τις υπολόγιζαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατα όμως ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ρύθμιση με βάση την οποία τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις ΥΚΩ θα πηγαίνουν για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του λογαριασμού, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Έτσι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα δουν καμία μείωση στους λογαριασμούς. Σε έναν δίμηνο λογαριασμό 150 ευρώ για τη ΔΕΗ, τα 10 ευρώ είναι τα τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές στον ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται τα δίκτυα υψηλής τάσης και άλλα 10 ευρώ είναι οι ΥΚΩ.

Με την απόφαση Χατζηδάκη, ένα νοικοκυριό θα συνεχίσει να πληρώνει τα 10 ευρώ και μετά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης και άλλων νησιών. Αν περάσει η πρόταση του ΑΔΜΗΕ, ώστε να κατασκευάζει αυτός τις διασυνδέσεις και όχι οι ιδιώτες παραγωγοί ΑΠΕ (όπως γίνεται σήμερα), τότε θα αυξηθούν οι χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ και τα 10 ευρώ θα γίνουν πολύ περισσότερα. Αλλά γιατί να προβληματίζεται ο κ. Χατζηδάκης; Το Δημόσιο και οι Κινέζοι συνεταίροι του στον ΑΔΜΗΕ θα βγουν κερδισμένοι…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα