80.000 αιτήσεις σε 70 ώρες για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας

Το υπ. Οικονομικών κατέβαλε χθες 420.000.000 € σε 79.004 δικαιούχους που έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή

Σχεδόν 80.000 αιτήσεις έγιναν μέσα σε… 70 ώρες για τον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία «έσπασαν» από ενδιαφερομένους, που ζητούσαν να κάνουν άμεσα την αίτηση για να μπουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι πρώτες πληρωμές άρχισαν χθες το απόγευμα, η δεύτερη καταβολή θα γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμα εκταμιεύσεις έως το τέλος του μήνα. Το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε χθες σχεδόν 420.000.000 ευρώ σε 79.004 δικαιούχους, που υπέβαλαν αίτηση για τον νέο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έως το βράδυ του Σαββάτου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 120.000.

Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του κόσμου για άμεση ρευστότητα και αποδεικνύει ότι η πανδημία και τα lockdowns τον έχουν γονατίσει οικονομικά. Χιλιάδες επαγγελματίες βλέπουν ως μόνη σωτηρία τα δανεικά από το κράτος για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το ρεκόρ συμμετοχής οφείλεται στο γεγονός ότι δικαίωμα για ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν πρώτη φορά και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους ή ταμειακή μηχανή, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και νέες επιχειρήσεις.

Όμως, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που, ενώ πληρούν τις γενικές προϋποθέσεις, είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Επιχειρήσεις που άνοιξαν στις αρχές του 2020, έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα και διαπίστωσαν ότι δεν δικαιούνται καμία οικονομική ενίσχυση, αν και στο πλαίσιο εντάσσονται και οι νέες επιχειρήσεις. Για ποιο λόγο; Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, οι εν λόγω επιχειρήσεις είχαν πολύ χαμηλό τζίρο στις αρχές του έτους και το κρίσιμο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου (που είναι ορόσημο για την Επιστρεπτέα 4) εμφανίζουν ότι δεν έχουν καμία απώλεια! Επίσης, υπάρχουν επιχειρήσεις που πήραν τις τρεις πρώτες Επιστρεπτέες, ωστόσο δεν δικαιούνται την τέταρτη. Ο λόγος; Όλο τον χρόνο είχαν μεγάλη πτώση τζίρου, αλλά δεν είχαν απώλειες το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να χάσουν την επιδότηση.

Το 50% του ποσού είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στην επιχείρηση έως το τέλος Μαρτίου του 2021. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι θα υλοποιηθούν και νέοι κύκλοι του χρηματοδοτικού σχήματος τόσο τον Δεκέμβριο όσο και το 2021.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα